DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
DF sikrer regeringen flertal for ret til tidlig pension
Regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti præsenterede en aftale om en ret til tidlig pension i Beskæftigelsesministeriet tidligt lørdag morgen.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Pensionsaftale på plads:
DF sikrer regeringen flertal for ret til tidlig pension

Efter et langt forhandlingsforløb har regeringen lørdag morgen indfriet valgløftet om ret til tidlig pension.
10. OKT 2020 8.22

S-regeringen har indgået en aftale med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti om en ret til tidlig pension. Det fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligt lørdag morgen.

- Vi har forhandlet i lang tid - og især haft en meget lang slutspurt - og vi er endelig blevet enige om at etablere en ret til tidlig pension for folk med lange og hårde arbejdsliv, siger han.

Aftalen giver fra 2022 mennesker med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tidligere tilbage, lyder det blandt andet.

År er afgørende

Retten til tidlig pension tager udgangspunkt i antallet af år på arbejdsmarkedet.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen. Det fremgår af aftalen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

Aftalen er kommet i stand efter et langstrakt forhandlingsforløb fredag og natten til lørdag i Beskæftigelsesministeriet, hvor beskæftigelsesministeren først måtte kæmpe lidt med DF.

Partiet lod de andre partier vente forgæves til det planlagte forhandlingsmøde fredag klokken 13, så partierne kom først til at forhandle sammen fra ved 21-tiden.

DF spillede undervejs ind med ønsker til, hvordan retten til den tidlige pension skal finansieres.

Finansiering på plads

Til sidst lykkedes det for Peter Hummelgaard at få en aftale i hus.

Ordningen finansieres i de første år hovedsageligt via det økonomiske råderum og senere gennem blandt andet et såkaldt samfundsbidrag fra den finansielle sektor og ændringer i den kommunale beskæftigelsesindsats.

I alt afsættes der gennemsnitligt cirka "3,5 mia. kr. gennem årene", oplyser beskæftigelsesministeren.

Ritzau