Af Morten Uhrenholdt
BORNHOLM: De ansvarlige i Bornholms Regionskommune har travlt, og der er mange bolde i luften i disse måneder. For de venter en sand invasion af politikere - både lands- og lokalpolitikere - erhvervsliv, NGO'er og andet godtfolk fra nær og fjern, når Folkemødet løber af stabelen 15. - 18. juni.
Også kommunerne ventes at deltage, for arrangørerne har haft møde med KL-toppen, og her er man meget positiv, lyder meldingen. Også et par af regionerne har givet udtryk for, at de godt kunne tænkes at deltage.
- Nok er der god tid, men så god tid er der nu heller ikke. Politikere har ofte tætpakkede kalendere, så vi synes, også lokalpolitikerne skal skynde sig at sætte et stort kryds i deres kalendere ved 15.-18. juni, siger projektleder for Folkemødet, Louise Groth-Michelsen til dknyt.
- Måske kommuner kunne få lyst til at være medarrangør på et arrangement om et emne, der særligt brænder på for dem. Men i første omgang håber vi bare at se folk fra kommunerne som gæster, tilføjer hun.
Også Øresundskomiteen kommer og flere sydsvenske borgmestre har meldt deres ankomst. Og Dansk Folkeoplysnings Samråd - paraplyorganisation for 34 folkeoplysnings organisationer. Og LO og...
Partierne i fokus
Det er Bornholms Regionskommune, der er den formelle arrangør. D.v.s. at bornholmerne sørger for, at de overordnede rammer og de praktiske forhold er på plads. Så er det op til primært de politiske partier, men også andre der deltager, at stå for indholdet.
Andre samfunds-aktører forventes dog også at byde ind med arrangementer -f.eks. det nye 'debat-parti', Fremtidens Danmark, som Ugebrevet Mandag Morgen og en række markante personer i samfundsdebatten har stiftet.
Folkemødet skal foregå i Allinge på Bornholms nordspids, og de store politiske arrangementer bliver centreret omkring Danchells anlæg.
Samtlige politiske partier på Christiansborg har nu givet tilsagn om deltagelse - efter alt at dømme med minimum deres topfigurer. Hvert parti får tildelt tre timer, hvor partilederen skal holde en politisk tale. Det foregår hver dag klokken 12, 15 og 18 - og på de tidspunkter er der garanti for, at der ingen andre arrangementer foregår. Her er det de politiske partier, der alene har fokus.
Bornholm og Gotland
De folk i Bornholms Regionskommune, der har ansvaret for Folkemødet, har besøgt Gotland for at hente erfaringer og gode ideer. Projektleder Louise Groth-Michelsen fortæller:
- I Almedalsugen på Gotland bliver lobbyismen åben og gennemskuelig, det vil vi også gerne fremme ved Folkemødet på Bornholm.
- I sekretariatet bag Almedalsugen foregår der i månederne inden ugens afvikling et grundigt arbejde med at kvalitetssikre alle arrangementerne. De skal leve op til krav om fri adgang for alle, gratis deltagelse, tydelig samfundsrelevans.
- Det er et arbejde, vi også vil prioritere for at sikre kvaliteten i de arrangementer, der holdes under Folkemødets navn, siger altså Louise Groth-Michelsen.
Ideen til Folkemødet på Bornholm er opstået parallelt to steder.
Regionskommunen har i forvejen et EU-samarbejde med Gotland, og sidste sommer var repræsentanter fra Bornholm inviteret med til Almedalsugen. De blev så begejstrede, at de tog hjem og begyndte at arbejde med at skabe noget lignende.
Politik og fællessang
Også indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) var gæst ved sidste års Almedalsweckan, og han var lige så begejstret, og vendte hjem og talte - uafhængigt af de bornhomske deltagere - med stor entusiasme for et lignende arrangement i dansk regi. Han foreslog Bornholm - og det blev det altså.
- Min baggrund er jo folkehøjskolerne og det frivillige foreningsarbejde, så jeg håber, at også folkeoplysning og kultur kommer til at præge arrangementet. En slags Roskildefestival for politik - blot med mindre øl. Og så mener jeg, der må mere fællessang til - det tror jeg i hvert fald Venstres møde bliver. Men selvfølgelig er det først og fremmest politik, siger Bertel Haarder til dknyt.
De fleste er enige om, at vi er midt i en valgkamp. Bliver Folkemødet så ikke præget af partipolitisk kævl i stedet for større visioner og udsyn?
- Jeg håber, at ferien, sommeren og de smukke omgivelser kan få talernes blik til at løfte sig over en træls valgkamp, så der kan blive tale om visioner og lange mål, siger V-politikeren.
Og så håber indenrigsministeren, at også kommunerne vil vise interesse for Folkemødet:
Unik platform
- Kommunalpolitikerne er jo lige så meget politikere som vi landspolitikere. Så jeg håber virkelig, de vil deltage. Og så er det jo et sted, hvor der møder masser af ildsjæle op, og der bliver rig lejlighed til at mødes og tale sammen. Så det bliver mindst lige så spændende som KL's årsmøde - men i meget smukkere omgivelser, slutter Bertel Haarder.
Bornhoms borgmester Winni Grosbøll (S) nærer som en af de, der fødte ideen og som arrangør, selvsagt også store forventninger:
- Sammen kan vi skabe en unik national platform med åbne debatter, hvor politikerne møder borgere, erhvervsfolk og organisationer under åben himmel og uformelle former. Det er politik når det er smukkest og når det ikke er defineret af enkeltsager i medierne, siger hun.
Kommunen er ved at opbygge en hjemmeside for Folkemødet. Foreløbig kan man se nogle praktiske informationer:
www.folkemødet.dk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.