DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Momentum-analyse:
Der er brug for at uddanne 3.000 ekstra sosuer om året

Fremtiden kalder på mange flere sosuuddannede, hvis det stigende antal ældre skal kunne få samme muligheder som i dag, viser ny analyse.

For at kunne følge med det stgende antal ældre, der kommer hvert år, skal der uddannes omkring 3.000 flere sosuer om året. Det viser en ny analyse fra KL's nyhedsbrev, Momentum.

Analysen viser, at der vil være brug for omkring 145.000 sosuhjælpere og -assistenter i 2045, hvis de ældre skal have samme plejemuligheder som i dag. I dag er ca. 95.000 personer beskæftigede som sosuhjælper eller -assistent, og der uddannes 5.500 om året, men det tal skal op på 8.500.

Samtidig viser analysen, at andelen af sosuer over 60 år er steget fra 7 til 14 pct. siden 2010. Derfor er der stort rekrutteringsbehov.

- Vi skal åbenlyst have flere til at vælge uddannelsen, hvorfor kommunerne også har øget antallet af praktikpladser, men det kræver også, at vi får øget antallet af kvalificerede ansøgere og reduceret det alt for høje frafald, vi ser på uddannelserne, siger formand for KL’s Løn og Personaleudvalg Michael Ziegler (K) til Momentum og nævner også, at de mange deltidsansatte i sektoren kan komme op på fuld tid.

Politikerne lukker øjnene

Ifølge FOA's sektorformand for social og sundhed Torben K. Hollmann er analysens konklusioner dyster læsning.

- Vi er allerede på bagkant, da der er mangel på sosuhjælpere og -assistenter rundt om landet. Men det er, som om politikerne i kommuner, regioner og i den grad også på Christiansborg bare lukker øjnene, fordi det er et lavstatusområde. Når det gælder manglen på læger eller sygeplejersker, er det jo en helt anden snak. Men den dag sosuerne ikke er der, så har vi to ikke tid til at sidde og snakke, for så skal vi passe vores mor selv, siger Torben K. Hollmann til Momentum.

Dog kan der komme et rekrutteringsgrundlag på den anden side af coronakrisen, hvor mange er blevet afskediget inden for sevicebranchen. Her kan det dog være en hindring at skulle på SU under uddannelsen, og Torben K. Hollmann håber derfor, at der lynhurtigt kan blive indført elevløn på grundforløbet, som det allerede er gjort flere steder. 

Læs hele historien ved Momentum.

ibs