DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Den ene S-veteran afløser den anden som spids i Viborg
Niels Dueholm i valgcafeen på Viborg Rådhus under KV17.
Foto: Morten Dueholm, Ritzau Scanpix

KV21:
Den ene S-veteran afløser den anden som spids i Viborg

Følg de seneste udpegninger som spidskandidater op til KV21 - i S, V, DF og EL. Udover Viborg i Aabenraa, Ballerup og København, hvor den første EL-politiker nu har meldt sig.
12. NOV 2020 9.30

I Viborg er der nu navn på den S-politiker, der ved KV21 skal op imod borgmester Ulrik Wilbek (V). Det blev Niels Dueholm, der ved en urafstemning fik 267 stemmer foran Mette Nielsen med 135. Otte var blanke, og dermed stemte 410 af de 519 stemmeberettigede, oplyser Viborg Stifts Folkeblad.

Dueholm, der er gruppeformand og med 24 år bag sig i lokalpolitik er en lokalpolitisk veteran, afløser dermed Per Møller Jensen, som med 28 år i lokalpolitik og to tidligere valg som S-spids bag sig trak sig fra den post. Socialdemokratiet har ikke haft borgmesterposten, siden Søren Pape Poulsen (K) overtog den fra Johannes Stensgaard i 2010. 

S har ni og V ti ud af de 31 pladser i byrådet, hvor Wilbek sidder i sin første borgmesterperiode, og hvor Mette Nielsen udover byrådsarbejdet nu kan hellige sig sit arbejde som folketingskandidat i Viborg Østkredsen.

I Aabenraa er den siddende borgmester Thomas Andresen (V) igen blevet sit partis spids, oplyser JydskeVestkysten. Andresen, der har haft posten siden KV13, havde ingen modkandidater fra de fem vælgerforeninger i kommunen. Hans personlige stemmetal ved de to seneste valg har været næsten ens - 5.344 ved KV13 og 5.306 ved KV17.

Den socialdemokratiske udfordrer bliver Erik Uldall Hansen, der som spids har afløst Karsten Meyer Olesen. S har ni og V 11 pladser i det 31 mand store byråd, hvor Tove Larsen er seneste S-borgmester. Hun havde posten fra 1994-2013 - først i Rødekro siden Aabenraa.

I København er det første navn fra Enhedslisten nu kommet på banen, når det gælder partiets spids til KV21, hvor teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen ikke genopstiller. Gruppeformand Karina Vestergård Madsen oplyser på Facebook, at hun er klar til urafstemning. Hun kom i Borgerrepræsentationen ved KV13 og blev ved KV17 nummer syv på partilisten, hvor hun fik 1.019 personlige stemmer.

EL er i København næststørste gruppe med 11 ud af 55, hvor S sidder på de 15 og netop har opstillet Sophie Hæstorp Andersen som ny spids, efter overborgmester Frank Jensen så brat forlod posten.

I Ballerup er en anden gruppeformand nu valgt som spids - i Dansk Folkeparti, oplyser Ballerup Bladet. Det er Michael Jensen, som sidder i en tomandsgruppe i byrådet sammen med Birgitte Dahl, der var spidskandidat ved KV17. Ballerup er socialdemokratisk kerneland med 16 ud af 25 pladser i byrådet og Jesper Würtzen som borgmester siden 2012.