DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dements værge vil have handling bag ministerløfte

Barnebarnet til tidligere Kongsgården-beboer er glad for udsigten til handling. Samtidig spår FOA en dyster fremtid for mulighederne for at få uddannet personale.

Debatten om kvaliteten ældreplejen fortsætter. Den udspringer af skjulte optagelser fra Aarhus-plejehjemmet Kongsgården. Her er Charlotte Ahm, barnebarn af og værge for den 90-årige demente kvinde, glad for, at ældreminister Magnus Heunicke (S) endelig udtaler sig på området og har indkaldt til topmøde, skriver TV2 Østjylland. Men der skal handling til, mener hun.

- Der skal ske ændringer på området. Ældre mennesker er blevet syltet i mange år, og det er på tide, at vi giver noget tilbage til dem, siger hun til TV2 Østjylland.

Hun er glad for, at ministeren har valgt at gå ind i sagen – men der skal ikke kun komme tom snak ud af det.

- Jeg venter i spænding og ser, hvad der sker. Men hvis ikke der er handlinger bag, så kan det være lige meget, siger Charlotte Ahm.

Ifølge hende skal der et større tilsyn til i ældreplejen, og der skal lyttes, hvis ansatte siger fra – så andre ikke oplever det, hendes farmor har været udsat for.

- Jeg håber, der bliver sat nogle nye regler i værk omkring plejehjemmene, så man får sorteret de dårlige fra, og lader alle de gode medarbejdere blive, siger Charlotte Ahm.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), har ikke ønsket at udtale sig om sagen. Torsdag mødtes beboere, pårørende og personale på det omstridte plejehjem, Kongsgården, i Aarhus.

Dyster fremtid

Men spørger man FOA, går ældreplejen en dyster fremtid i møde. I hvert fald hvis der skal mere uddannet personale til. Det fremgår ifølge FOA af nye tal fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Antallet af voksne der søger ind på sosuuddannelserne, er faldet med 40 pct. siden erhvervsskolereformen i 2015, der ellers havde det modsatte formål. Tilgangen af unge er faldet med 36 pct.

- Det her er virkelig alarmerende. Vi står i forvejen med en akut mangel på uddannet arbejdskraft i ældreplejen. Vi står til at mangle 40.000 medarbejdere i 2028 – men hvis der ikke rettes op på den faldende tilgang på uddannelserne, kan vi se frem til en endnu større mangel, siger sektorformand Torben Hollmann fra FOA.

Han kalder på politisk handling og derfor er også han glad for det forestående topmøde, som Magnus Heunicke har indkaldt til.

ibs