Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Sket i ugen :
De restriktionsramte i flertal og en borgmesterfratrædelse i utide

SKET I UGEN Flere kommuner end ikke er nu igen ramt af coronarestriktioner og hjemmearbejde, en borgmester forlader posten i utide, og en finanslov med plads til bl.a. kemikalieoprydning.
12. DEC 2020 9.00

Først var det 17, så var det 38, og nu er det 69 kommuner. Dermed er hele 80 pct. af befolkningen ramt af skærpede coronarestriktioner og må blive hjemme fra biograf, restaurant og skole.

Også en udløber af coronaen, #minkgate, voksede i ugens løb til noget større med aftalen om en granskningskommission, der på samme vilkår som en undersøgelseskommission skal granske/undersøge hvad der gik for sig i regeringen og nærmeste omegn, da minkerhvervet fik sin dødsdom.

En anden nyhed indenfor oprydningsgenren er finanslovens bevilling til at gøre op med fortidens synder ved at få fjernet i alt ti generationsforureninger. Fire af dem før førsteprioritet, heraf to Cheminova-relaterede, og til den ende smed den tidligere Cheminova-ejer Auriga Industries 125 mio. kr. oveni beløbet fra finansloven. Det svarer til halvdelen af regninge for Høfde 42-depotet.

I en anden ende af affaldsuniverset tabte Københavns Kommune en principsag om erhvervsaffaldsgebyr, som enkeltmandsfirmaet på privatadressen ifølge Højesteret kan slipe for. Gebyret er afskaffet, men både i København og andre kommuner kan dommen få betydning for afgørelser fra dengang det stadig gjaldt.

Nok en gang har en borgmester meldt sin afgang i utide. Denne gang Jacob Bjerregaard (S) i Fredericia, der afløses af Steen Wrist Ørts (S).

I samme uge valgte Bjerregaard at droppe - eller snarere udsætte - sit nye job ved lobby-firmaet Advice, efter Ekstra Bladet kunne bringe en historie frem om særbehandling tilbage i 2016, hvor kommunen ved en fejl gav ham særbehandling ved et grundsalg. 

I Glostrup har Venstre nu fundet en ny spids til at afløse borgmester John Engelhardt som spidskandidat ved KV21: Bare 27-årige Piet Papageorge. Læs vores løbende tema om KV21.