De Konservative ikke velkomne i blåt valgforbund
Borgmester Morten Slotved (K) konstituerede sig efter KV17 med S og R og er ikke velkommen i det blå valgforbund i Hørsholm.
Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix

De Konservative ikke velkomne i blåt valgforbund

Følg de seneste KV21-nyheder fra Hørsholm, Høje-Taastrup, Halsnæs, Glostrup, Guldborgsund og Gladsaxe, hvor landets længstsiddende byrådspolitiker ikke længere er spids.
22. JUL 2021 7.02

TEMA: KV21

I Hørsholm er der denne gang et stort borgerligt valgforbund - bestående af V, LA, NB, DF, KD og SocialKonservative - udenom borgmesterpartiet De Konservative, oplyser sn.dk. Den lokale K-formand Tomas Dyrbye har ønsket at komme med, men fået en tydelig afvisning.

Borgmester Morten Slotved (K) konstituerede sig efter KV17 med S og R og altså udenom den borgerlige fløj i byrådet - V, LA og DF - og det præger det blå samarbejde. 

- Det kræver en masse fodarbejde for at opbygge den tillid, der skal til, lyder det fra Glen Madsen (DF), mens Jakob Nybo (LA) ønsker "klare signaler om samarbejde fra Konservative" først. 

Dyrbye fra K har fra sin side understreget, at K aldrig vil pege på en S-borgmester og prikker ifølge avisen dermed til Venstre, som efter KV17 forgæves forsøgte at gøre Niels Lundshøj (S) til borgmester med stemmer fra V, DF, LA og S. Lundshøj takkede nej.

Af de seks partier i det blå valgforbund har V fire, LA og DF hver en plads, mens SocialKonservative har en enkelt til den tidligere K-politiker Thorkild Gruelund, og hverken NB eller KD er inde.

I Høje-Taastrup, hvor der også er konservativ borgmester - Michael Ziegler - er situationen den, at de altdominerende konservative, der efter KV17 fik absolut flertal, her er i blåt valgforbund. Det består af K, DF, NB og V, der mistede sit ene mandat og er ude af byrådet som en af de bare fire kommuner uden V-mandater.

Ifølge sn.dk er den alliance et modtræk til det røde valgforbund bestående af S, SF, EL og ALT. Ved KV17 var K sammen med DF, V var i alliance med LA, der denne gang er gået sammen med R. NB stillede ikke op. Blandt de (overvejende) røde stod S alene, SF og EL var sammen, og ALT var sammen med R.

I Halsnæs er K ifølge sn.dk gået sammen med DF. I modsætning til Høje-Taastrup står K her svagt og har ikke været i byrådet, siden Per Løth havde en plads fra 2010-2013. K var ved KV17 i alliance med LA, der heller ikke fik nogen valgt. DF var sammen med V, der fik seks, mens der var to til DF og ingen til NB.

I Glostrup er K ifølge Folkebladet gået i valgforbund med NB - det første i den lokale valgkamp. K gik ved KV17 fra nul til et mandat, og kunne ikke have gjort det uden stemmer fra alliancepartneren De Radikale. NB stod alene som i de fleste andre kommuner, hvor det dengang nye parti stillede op.

I Guldborgsund er K ligesom i Halsnæs ikke repræsenteret. Bent Jørgensen repræsenterede partiet fra 2014-2017, men stillede ikke op ved KV17, hvor Louise Lindhagen var spids. Nu bliver provst Johannes Kruse Christensen ifølge Folketidende spids på en liste med i alt 13 kandidater. En af dem er den tidligere lokale R-formand Henrik Gade.

I Gladsaxe er landets længstsiddende byrådspolitiker, Lars Abel, der har været med siden 1970, ikke længere spids. Ifølge Gladsaxebladet er det nu Henrik Sørensen, der ved KV17 stod som nummer tre og også er folketingskandidat. I den S-dominerede kommune har K bare Abels ene plads. 

Som en af valgsystemets kuriositeter kan det nævnes, at De Konservative, der stod uden for valgforbund, fik sin ene plads på baggrund af 2.494 stemmer. Med færre stemmer - nemlig 2.353 - lykkedes det derimod De Radikale at skaffe sig to pladser. R var i valgforbund med S og SF, der kom ind med henholdsvis ti og to mandater.