DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
De ældste prioriteres nu i vaccinekø, ansatte må vente
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

De ældste prioriteres nu i vaccinekø, ansatte må vente

Frontpersonale i coronaindsatsen må vente på første vaccinestik, så over-85-årige kan få efter planen.

Den kommende tid vil vaccineindsatsen mod corona udelukkende koncentrere sig om de ældste borgere over 85 år, skriver Politiken med afsæt i et brev til de fem regioner. Her melder Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm ud, at man vil prioritere de ældste.

- Nu skal vi virkelig i gang med gruppe 3, altså de hjemmeboende ældre over 85 år, der kan klare sig selv, men som er i stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Det betyder konkret, at frontpersonalet i sundhedssektoren og ældreplejen, der ikke har fået første stik, må vente, siger Søren Brostrøm ifølge Politiken.

Ikke alle er lige begejstrede for den prioritering. Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke "forstår fuldstændig problemstillingen", men kalder alligevel beslutningen et drastisk skridt og et brud med den strategi, man havde lagt fra starten, om at både frontpersonale og risikogrupper skulle vaccineres i den første del af vaccineindsatsen.

Dødsrisiko til forskel

Hun beretter om en del sygdom blandt sundhedspersonalet. Derfor mener hun, det er vigtigt, at personale også får vacciner, så hjulene kan holdes i gang i sundhedsvæsenet.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimenterende virologi på Københavns Universitet, er ikke enig:

- De sårbare risikerer i langt højere grad at dø af covid-19. Bliver plejepersonalet smittet, vil de fleste trods alt klare sig, selv om de kan risikere langtidspåvirkningerne af infektionen, siger han til Politiken.

Søren Brostrøm begrunder ifølge Politiken beslutningen om at koncentrere sig om de ældste med, at han sjældent har set en sygdom, hvor alder er så afgørende et parameter for alvorlig sygdom og død som med coronavirus.

Ritzau