DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Danske Regioner fastlægger rammerne for behandlingsråd
Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix

Danske Regioner fastlægger rammerne for behandlingsråd

Et nyt råd skal vurdere, om prisen på forskellige behandlinger og teknologier står mål med effekten for patienterne. Det foreslår Danske Regioner, som nu fremlægger en model for et såkaldt behandlingsråd.
13. DEC 2019 6.13

Danske Regioner vil have bedre baggrund for at vurdere, hvilke investeringer der giver mest sundhed for pengene. Skal et nyt knæimplantat tages i brug? Virker fototerapi mod eksem? Og kan blodprøver erstatte MR-scanninger, når man skal analysere hovedskader?

Det skal være lettere at besvare spørgsmålene, og derfor fremlægger regionerne nu en model til et såkaldt Behandlingsråd, som skal vurdere nytteværdigen af behandlinger og teknologier.
 
Og det er rettidig omhu, mener formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

- Danskerne skal mødes af et sundhedsvæsen, hvor de får ensartet behandling af høj kvalitet i hele landet og mest sundhed for pengene. Det kræver, at vi bruger sundhedsvæsenets ressourcer så klogt som muligt. Ikke mindst i lyset af, at der bliver flere og mere komplekse patienter i de kommende år, siger hun.

- Vi viste vejen og tog ansvaret på os, da vi oprettede Medicinrådet. Nu er vi klar til at tage næste skridt og samle eksperter, medarbejdere og patienter i et Behandlingsråd, tilføjer hun.

15-25 sager om året
Danske Regioner foreslår, at Behandlingsrådet skal have 14 faste medlemmer. Af dem vil to være patientrepræsentanter, to være sundhedsøkonomer og fem være fra hospitalerne. Det Lægevidenskabelige Selskab og Dansk Sygepleje Selskab vil også have en plads. Danske Regioner udpeger formanden.

Behandlingsrådet vil evaluere cirka 15-25 sager om året. I hver sag bliver der nedsat et fagudvalg, hvor der blandt andet kan sidde patienter, som selv har erfaringer med behandlingen. Fagudvalget skal samle viden og fremlægge det for Behandlingsrådet. Rådet giver så sin anbefaling, og den vil regionerne følge.

Behandlingsrådets anbefalinger vil altså have kort vej til patienterne og hverdagen ude i sundhedsvæsenet. Og det er helt afgørende, mener Stephanie Lose.

- Hvis Behandlingsrådet skal være mere end en skrivebordsøvelse, skal vejen fra anbefaling til patient være så kort som muligt. Det viser udenlandske erfaringer også. Derfor mener vi, at ansvaret for behandlingsrådet ligger bedst i regionerne – naturligvis med fuld armslængde til os politikere.

Stephanie Lose vurderer også, at Behandlingsrådet lettere vil kunne identificere de nye teknologiske løsninger fra erhvervslivet, der er pengene værd for patienterne, og udbrede til hele sundhedsvæsenet.

- Den teknologiske udvikling buldrer derudad, og det giver en masse nye muligheder, som vi løbende udnytter til at forbedre patienternes behandling. Men det er vigtigt, at vi kun bruger penge på det, der reelt virker og gavner patienterne. Det vil et Behandlingsråd kunne hjælpe os med, siger hun.

Danske Regioners forslag skal nu i høring frem til d. 29. januar. Efter høringen vil bestyrelsen i Danske Regioner fastlægge en endelig model i marts 2020. Efter planen vil Behandlingsrådet starte op primo 2021.

Fra KL's næstformand, Steen Christiansen (S) lyder på twitter en undren over, at kommunerne ikke foreslås repræsenteret.

MG