Danmark modtager torsdag 3.000 vacciner mod abekopper

Endnu et dansk tilfælde af abekopper er blevet registreret. Det bringer det samlede antal op på otte.
16. JUN 2022 12.45

De danske myndigheder har købt 3.000 vacciner mod abekopper, og de bliver leveret torsdag. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Vaccinerne er blevet købt efter rådgivning fra sundhedsmyndighederne, lyder det.

Danmark har i forvejen modtaget 200 vacciner fra Holland. Indtil videre er fire personer vaccineret mod sygdommen i Danmark. Af pressemeddelelsen fremgår det også, at der er registreret endnu et tilfælde af abekopper. Det samlede antal er dermed oppe på otte danske tilfælde.

- Vi følger naturligvis fortsat udviklingen tæt. Nu får vi leveret yderligere vacciner mod abekopper, så myndighederne kan tilbyde nære kontakter, hvor det er relevant, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Sundhedsmyndighederne vurderer fortsat, at der ikke er risiko for en udbredt samfundssmitte.

- Men vi har naturligvis en stor opgave i at inddæmme og opspore smitten i hvert eneste tilfælde, siger Magnus Heunicke.

Ni smittet indtil nu

Smittekilden til det nyeste tilfælde er kendt. Smitten er formentlig sket i udlandet. Statens Serum Institut har i alt konstateret ni tilfælde af abekopper i Danmark. En af de smittede bor i Sverige. Den pågældende tæller derfor ikke med i den danske opgørelse. Det første tilfælde af abekopper på dansk jord blev bekræftet 23. maj.

Abekopper er en virussygdom, der primært smitter ved berøring. Den er ikke luftbåren, og man kan først smitte andre, når man har symptomer. Sygdommen viser sig som et udslæt med hvide blærer. Den kan også give feber.

Et almindeligt sygdomsforløb varer normalt to til fire uger. De fleste tilfælde går over af sig selv, og langt de fleste patienter 

Ritzau