Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

CSR-institution – til alles fordel eller et retssikkerhedsmæssigt problem?

Regeringen vil oprette en ny CSR-institution. På Agora diskuteres blandt andet de retssikkerhedsmæssige udfordringer ved forslaget
19. APR 2012 12.51

Af Emil Rasmus Nielsen, [email protected]

Danske virksomheder skal efterleve internationale standarder for ansvarlig virksomhedsadfærd, og det skal en kommende ikke-retlig mæglings- og klageinstitution være med til at sikre. I hvert fald hvis det står til regeringen, der har fremsat et forslag om den ny institution.

Erhvervsordfører Annette Vilhelmsen (SF) udlægger ideologien bag forslaget:

- For SF har vækst altid gået hånd i hånd med ansvarlighed. Danske virksomheder skal vækste. De skal skabe nye jobs. De skal være med til at skabe fremgang i økonomien. Men væksten må aldrig ske, på bekostning af hensyn til miljø, overholdelse af menneskerettigheder og anstændige arbejdsforhold.

Desuden kan ansvarlighed betale sig, mener Benny Engelbrecht, erhvervsordfører for Socialdemokraterne:

- Danske virksomheder er gode til at levere ansvarlig vækst. Den styrkeposition skal videreudvikles, fordi ansvarlig vækst i stigende grad er et internationalt konkurrenceparameter, og fordi virksomheders sociale ansvar ikke blot er 'penge ud af vinduet'. Erfaringerne viser nemlig, at de virksomheder, der gør sig bedst ud i socialt ansvar, tjener flere penge end dem, der ikke gør.

Medtænk retssikkerhed
Fra DI stiller man sig generelt positive over for forslaget, men chef for Erhvervsjura & CSR Kim Haggren udtrykker dog også forbehold:

- DI er særlig bekymret over at se, at lovforslaget lægger op til øget offentlighed omkring sagsbehandlingen i forhold til de oprindelige anbefalinger. Det foreslås, at også afviste sager skal omfattes af offentlighedsloven. Det er uheldigt, fordi institutionen på den måde risikerer at ende som offentlig gabestok for sager, den netop har afvist som grundløse.

Denne bekymring deler Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent i CEPOS, som er endnu mere skeptisk over for forslaget:

- Risikoen er, at institutionen vil skabe et ikke-retligt parallelsystem til domstolene, hvor virksomheder risikerer at blive hængt ud i en offentlig gabestok for 'uansvarlig virksomhedsadfærd', uden at have overtrådt en eneste lovregel.

Er den foreslåede institution en gevinst for alle parter eller et potentielt retssikkerhedsmæssigt problem? Deltag i debatten på Agora

Foto: Flickr