Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Corona giver markante fald i psykiatriske indlæggelser

Virusfrygt kan være årsagen til, at belægningsgraden falder fra 85 til 56 pct. i flere regioner.

I marts måned faldt antallet af indlagte på landets psykiatriske afdelinger markant. Det skriver Information, som har lavet en rundspørge blandt landets fem regioner. I alle regioner er belægningsgraden meget lavere, end den plejer at være.

Nordjylland og Sjælland oplever de største fald. Her er belægningsgraden i øjeblikket 30 pct. lavere end det årlige gennemsnit.

Regionerne selv mener, at det kan skyldes, at nogle psykisk syge borgere holder sig væk af frygt for smitte. Nogle udskrives også tidligere. Andre af psykiatriens kendte patienter behandles ambulant.

Nye syge er værst stillet
Knud Kristensen, som er landsformand i Sind, kalder stigningen opsigtsvækkende, men ikke overraskende.

Han beskriver tre grupper: Dem, der udskrives, fordi de er i stor smittefare, og derfor hellere skal have hjemmebehandling. Så er der en gruppe, som selv lader sig udskrive, fordi de ikke kan få besøg.

- Så er der en tredje gruppe, som er det værste tilfælde.

- Det er de nye syge, som bliver ramt af psykisk sygdom nu, men som ikke bliver opdaget, enten fordi de ikke selv opsøger hjælp, eller fordi de er isoleret socialt, forklarer han.

Det vil betyde, at man skubber problemet foran sig. Men det betyder også, at de, som længe går med uopdaget psykisk sygdom, bliver mere syge og dermed sværere at behandle, siger Knud Kristensen.

Fra 85 til 57 pct.
I Region Nordjylland var belægningsgraden på 57 pct. på den sidste dag i marts. Samme tid sidste år var tallet på 85 pc., mens det årlige gennemsnit lå på 86 pct.

Ligeledes ser man i Region Sjælland, at belægningsgraden i voksenpsykiatrien - fraregnet retspsykiatrien - er faldet fra et gennemsnitligt niveau på 85-90 pct. til 56 pct. i marts.

Alle fem regioner peger ifølge Information på, at coronavirusset kan være en del af forklaringen. Men både akutmodtagelser og psykiatriske afdelinger er åbne, lyder det.

I Region Hovedstadens Psykiatri har de ambulante patienter, som ikke møder op, til gengæld øget video- og telefonkontakt med psykiaterne. Det oplyser lægelig vicedirektør Ida Hageman til Information.

Alligevel er den udnyttede sengekapacitet i børne- og ungdomspsykiatrien på 73 pct. og på 75 pct. i voksenpsykiatrien.

Det årlige gennemsnit ligger omkring 90 pct. i regionen.

Ritzau