Af Knud Abildtrup
GREVE: At nyvalgte Brigitte Klintskov Jerkel lige efter valget i 2005 skiftede parti fra V til K og dermed forhindrede daværende borgmester René Milo (V) i at fortsætte, udløste dengang harmdirrende fakkeltog og er absolut ikke blevet glemt i den sydlige hovedstadskommune.
Her i november er der igen lagt op til et tæt opløb mellem de to blokke, der deler byrådet 11-10. En fastlåst situation præget af usædvanlige alliancer - og personstridigheder.
Siden sidste valg har der været endnu et partiskifte - et overløb ikke fra men til Venstre, da Bo Johansen i 2006 forlod topstyringen i DF og blev optaget i Venstres gruppe. MF Liselott Blixt blev alene tilbage i DF-gruppen.
De fire partier, der står bag den snævre konstituering i det 21 mand store byråd er R (1), SF (1), S (6) og K (3). Og den fordeling har holdt i de forløbne fire år.
Sammenstøddene omkring Jerkels opsigtsvækkende partiskifte gav efterdønninger, der stadig mærkes. Ex-borgmester René Milos holdning er, at Jerkel satte demokratiet ud af kraft og ønsker ganske enkelt ikke at gi' hånd til hende. Og samtidig har V svært ved at genkende K som et borgerligt parti.
Chikane og magtmisbrug
På K's hjemmeside har Jerkel fra sin side travlt med at pege på frie valg, faglighed i skolen og andre klassisk borgerlige fingeraftryk. Hun er tydeligvis ikke slået ud af beskyldninger om vælgerbedrag og de til tider barske arbejdsforhold i byrådssalen og udtaler lokalt, at hun gerne vil arbejde som fuldtidspolitiker.
Detroniserede Milo er selv et navn, der i årevis har stået blæst om i dansk kommunalpolitik. I dag er han forlængst renset for anklager om bedrageri - og fik i 2007 en omfattende opbakning i Venstre til at igen at stile mod borgmesterstolen.
Og den politiske kamplyst fejler ikke noget. Fra V's hjemmeside beskylder han f.eks. det regerende flertal for politisk chikane og magtmisbrug, da det nægtede dispensation ved opførelsen af byrådsmedlem Jørgen Kristiansens (V) bolig. En konklusion, V kunne drage i januar i år efter en afgørelse fra Statsforvaltningen Sjællands Tilsyn.
Jerkel bidrager fra sin side til debatten ved som formand for Børne- og Ungeudvalget at tilbagevise V-påstande i en skoledebat som ukorrekte og misvisende.
Forbehold mod Milo
Formand for Teknik- og Miljøudvalget Henrik Gliese Pedersen (R) har en vis forhåbning om, at vælgerne vil påskønne den foryngelse på formandsposterne, 2005-valget betød.
Over for dknyt oplyser han, at partiet har været nødt til at afvise René Milo (V) som borgmester af en række grunde:
- Dette forbehold har vi stadig, og da V fortsat insisterer på Milo som borgmester, gør det samarbejdet med dem ganske besværligt.
Det betyder ikke omvendt, at den regerende alliance har indgået valgforbund. Henrik Gliese Pedersen mener dog bestemt, det er en mulighed, at de fire partier indgår valgforbund. I 2005 var der tre af slagsen: R-S, SF-EL og så V-K-O, som den kolde luft mellem viceborgmesteren (Jerkel) og 2. viceborgmesteren (Milo) ikke just gør oplagt.
V-forslag med klausul
Henrik Gliese Pedersen tager det for givet, at Radikale efter valget først vil afsøge mulighederne med S, SF og K. Samtidig håber han, at et fortsat generationsskifte kan blive vejen ud af den noget fastlåste situation i byrådet og dermed bane vej for et samarbejde, der også inddrager Venstre.
S har denne gang Brian Hemmingsen som spidskandidat, og ifølge ham er S indstillet på at fortsætte samarbejdet med SF-K-R.
Fra Venstre er der et ganske usædvanligt forslag på vej. Sammen med partiforeningens formand Sanne Matthiassen skriver René Milo til dknyt om valgforbund:
'Venstres udspil - som er på tegnebrættet - er, at alle partier vil blive indbudt til valgforbund, med den klausul, at det største parti skal besætte borgmesterposten.' Det vil i parantes bemærket nok blive V selv efter en eventuel nedgang. I dag sidder det liberale parti på ni pladser - med alliancepartneren DF på én plads.
Ikke lovende
Milo og Matthiasen har følgende vurdering af, hvordan de konservative i 2005 fik held til at sætte Hans Barlach på borgmesterposten:
'Valgets stemmer gav dem ét mandat, valgforbundet med Venstre gav dem yderligere ét mandat, og endelig fik de det tredje mandat ved, at Birgitte Jerkel skiftede parti på valgnatten. Barlachs mulighed for at fortsætte som borgmester ser ikke lovende ud, idet det kræver en stor fremgang for partiet.'
For Greves store parti ser den politiske situation sådan ud, at det har været svært for det brogede flertal at finde fælles fodslag, og overfor borgerne har alle fire partier måtte give køb på deres egen politik. Valgperioden har båret meget præg af manglende politisk udmelding. Det har været synligt for borgerne, ligesom der i perioden har været mange serviceforringelser og stigende skatter.
Om Greves vælgere vil blive vidne til nye overløbere med efterfølgende fakkeltog er ikke godt at vide, men det dramatiske forløb vil givetvist betyde en vis opmærksomhed under valget fra politisk interesserede borgere - og medier, der på det seneste mest har kendt Greve fra den verserende forureningssag fra Tune Vandværk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.