Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2007.
384 s., hft., omfattende litt.liste.
Kr. 470, inkl. moms; medlemspris kr. 376, inkl. moms
ISBN 978-87-574-1666-4.
Alle taler om kreativitet, innovation og forandring, men hvordan gør man, så forandringen bliver nytænkende, mærkbar, holdbar og reelt forandrende. Det giver denne bog et bredtfavnende, mangfoldigt og ikke mindst humoristisk bud på.
Bogens forfatter, Tom Bjerregaard, er chefkonsulent i ledelsesteamet, Fagligt Politisk Sekretariat, FOA – fag og arbejde, hvor han arbejder med såvel interne som eksterne opgaver. Desuden har han en deltids konsulentvirksomhed, procesmageren. Tidligere har han bl.a. været forskningsmedarbejder, Københavns Universitet, hvor han opbyggede Center for social innovation, der arbejdede med organisations-udvikling gennem dialog i form af temadage,
fremtidsværksteder og udviklingsprojekter.
Sociolog
Tom Bjerregaard er sociolog fra Københavns Universitet med speciale i socialpsykologi og kommunikation. Han har lavet flere hundrede fremtidsværksteder, forandringsprocesser, kurser og seminarer.
Bogen er opdelt i otte dele med et forspil og efterspil:
Forspil – kreativitet og sjov
1. Gammeltænkning og nytænkning
2. Kreativitet og innovation
3. En burgers anatomi – om forandringsprocesser
4. Om at indrette sig og komme godt i gang
5. Nyorientering og metoder til problemforståelse
6. Stimuleret kreativitet – en værktøjskasse fyldt til bristepunktet (og det er bestemt ikke en underdrivelse, men ærlig varedeklaration, anm.)
7. Idemodning og ideudvælgelse
8. Gør det eller glem det – om at gennemføre ideer
Efterspil – at tænke uden gelænder.
"Nytænkning" bygger bro mellem ønsket om forandring og muligheden for forandring. Den fortæller på sin helt egen måde om, hvordan man kan gribe processen an og byder på en virkelig overflod af metoder og ideer, der bygger på mange års erfaring.
Forandringsproces
Forfatteren følger hele den kreative forandringsproces fra det tidspunkt, hvor problemet opstår og skal undersøges over den kreative fase, hvor ideerne skal skabes til fasen hvor ideerne skal forbedres og føres ud i livet. For en ide, der ikke føres ud i livet er værdiløs.
Bogen understreger, at nytænkning og forandring kræver, at man reviderer sin tænkning, at man giver nytænkningen plads og gode vilkår. Det kræver en vis portion mod og viljen til at opgive gammeltænkningen, der er den lineære, logiske tænkning, der kan tage pusten fra enhver kreativ tanke og aflyse alle forandringerne – og dermed udvikling.
Undervejs i bogen opfordrer forfatteren læseren til at holde ”time outs”, hvor man skal tænke på helt andre ting end lige det, man er i færd med at læse. Men helt tør han åbenbart ikke slippe taget i læseren, ved hver time out er der forslag til, hvad man kan bruge den til – men det er nu gjort på en konstruktiv måde.
Bogen er fyldt med gode og tankevækkede citater fra kloge mennesker gennem tiden. Nogle er på dansk, andre er på engelsk – og det sprog de gengives på har ikke så meget sammenhæng med ophavspersonens nationalitet – det ser man i øvrigt også i mange andre bøger. Men det betyder jo ikke noget for den store fortælleglæde og lyst til at videregive sine erfaringer, som Bjerregaard demonstrerer.
Mange tanker
En stor kvalitet ved de mange tanker er, at forfatteren har haft mulighed for at gennemføre dem i praksis i en række sammenhænge. For nogle (og man må nok ikke sige, som befinder sig bedst i den lineært tænkende verden, vil ”Nytænkning. 1001 metoder til kreativ forandring” nok være en lidt uoverskuelig oplevelse, der er vanskelig at få hold på. Men, det er en væsentlig bog i den nødvendige litteratur om, hvordan den enkelte og samfundet kan blive fri til at blive mere kreativ. Og så har Bjerregaard i høj grad sans for, at humor og ordleg er særdeles fremmende for kreativitet.
For de, der har lyst til at blive holdt ajour med udviklingen på kreativitets- og innovationsområdet, kan det anbefales at læse om foreningen Initiativ for Kreativitet og Innovation på http.www.iki.dk – og måske endda tegne sig som medlem.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.