DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Borgmestre overdriver tab på SKATs inddrivelser

Borgmestre overdriver tab på SKATs inddrivelser

En række borgmestre puster tallene for SKATs manglende inddrivelse kunstigt op. Det handler mere om retssikkerhed end de konkrete tal, ­lyder forsvaret
13. MAR 2012 7.11

En stor del af den kommunale kritik af SKATs inddrivelse er baseret på oppustede tal. Kort før jul gik eksempelvis fem sjællandske borgmestre i pressen med et fælles budskab om, at kommunerne mister 'milliarder på SKATs inddrivelse af restancer.'

Det er bare ikke rigtigt. Selv hvis SKAT ikke formåede at inddrive så meget som én krone af de restancer, kommunerne hæfter for, ville det højst kunne koste 1,7 mia. kr.

Hverken SKAT eller KL ved, hvor stor en andel af kommunernes restancer, SKAT ikke formår at inddrive.

Bent Greve, professor i samfundsvidenskab og medlem af Skatterådet, vurderer imidlertid, at SKAT i hvert fald nok skal få inddrevet 60-70 pct. af restancerne.

- Det afhænger selvfølgelig af, hvordan den generelle økonomiske situation udvikler sig, og hvor mange ressourcer SKAT afsætter til formålet. Men den procentdel er jeg ret sikker på, nok skal komme i hus, siger Bent Greve til avisen Kommunen.

Det vil betyde et tab for kommunerne i omegnen af 600 mio. kr. Det er stadig et stort beløb, men langt fra de 'milliarder af kroner,' som kommunerne ifølge de fem sjællandske borgmestre i stedet kunne have brugt på skoler, daginstitutioner og ældre.

Ikke en krone
Det budskab skrev Slagelses borgmester, Lis Tribler (S), under på sammen med borgmestrene fra Roskilde, Næstved, Holbæk og Køge. Lis Tribler forsvarer opgørelsen som et forsøg på at tegne et så reelt billede som overhovedet muligt.

- Men det er jo ikke til at regne ud i mindste detalje, og det skal ikke ende med at blive en diskussion bare om tal. Det handler om, at enhver skal yde sit, og at dér hvor der er en betalingsevne, der kan man ikke bare afskrive gælden. Det er det overordnede budskab. Og så kan man diskutere, om det er ti, tyve eller hvor mange millioner, det handler om for den enkelte kommune, siger Lis Tribler.

Hun peger på, at opgørelsen for Slagelses vedkommende er baseret på et tab på omkring 30 mio. kr.

Ifølge SKATs opgørelse havde Slagelse ved udgangen af 2011 restancer for 28,6 mio. kr. til inddrivelse hos SKAT efter refusion. Så forudsætningen for Slagelses opgørelse er, at SKAT ikke får inddrevet så meget som en krone.

Læs hele artiklen på kommunen.dk.

Foto: Lis Tribler (S), borgmester i Slagelse