Borgmesteren scorer stemmer gennem sport
I superligaen var Brøndby tophold, og socialdemokraten Kent Max Magelund genvandt borgmesterposten ved KV17.
Foto: Lars Poulsen, Ritzau Scanpix

Podcast:
Borgmesteren scorer stemmer gennem sport

Valgforsker Kasper Møller Hansen undersøger, om borgmesterpartiet klarer sig godt, når kommunens fodboldhold ligger i toppen. Udenlandsk forskning viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem politiske og sportslige topplaceringer.

PODCAST: Inspireret af international forskning har professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, undersøgt, om der er en sammenhæng mellem resultaterne ved kommunalvalg og i superligaen i fodbold. 

Internationalt er der fundet en klar sammenhæng: Hvis byens profilerede sportshold ligger i toppen, så får den ledende politiker et ekstra godt valg. Hænger holdet derimod i bunden af rækken, får politikeren et dårligere valg.

Mudret

Men da Kasper Møller Hansen dykkede ned i de danske data, var billedet mere mudret:

- Nogle kommuner faldt i det forventede hak, for eksempel Randers, hvor det gik dårligt for superligaholdet og for borgmesteren. I Brøndby klarede holdet sig godt, og det samme gjorde borgmesteren ved valget. Men andre steder var der ikke nogen sammenhæng. Det gik godt for borgmesteren i Aalborg Kommune samtidig med, at superligaholdet klarede sig rigtig, rigtig dårligt, fortæller Kasper Møller Hansen.

Han vil dog ikke forkaste tanken om, at der er en klar sammenhæng mellem gode sportslige placeringer og et godt valg for borgmesterpartiet.

Hype

- Helt generelt kan vi se, at det er muligt at skabe en hype om kommunen gennem sport, så jeg vil bestemt ikke afskrive muligheden for, at der er en sammenhæng. Det er en lidt skæv vinkel på kommunalpolitik, som jeg selv synes kan være sjov, men det er også alvor i betragtning af de enorme kommunale sponsorater til den lokale klub og den energi og tid, der bliver brugt fra kommunalt hold på at sikre, at den lokale klub har gode faciliteter. Så politikerne synes også at tro, der er en sammenhæng.

Mere om sammenhængen mellem resultaterne i sport og politik i podcasten Vi nørder valg.