Ønsker man at indføre Lean management anbefales det, at man gør sig helt klart, hvad begrebet omfatter, om det er egnet i situationen og ikke mindst hvilke konsekvenser det vil have
Jan Stentoft Arlbjørn, Merete Nørby (red.),
Birgitte Norlyk, Karsten Wiborg og Nanna Holm:
”Lean uden grænser? Lean i offentlige og private virksomheder”;
Academica, Århus 2008.
235 s., hft., meget omfattende litt.liste, stikordsreg., Leanordbog
Kr. 350, 00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7675-621-5.
Lean er nu så populært her i landet, at der ifølge Google søgers mere herpå i Danmark end i store industritunge lande som Canada, Tyskland og England.
Faktisk er det kun USA, som overgår Danmark i søgninger på Lean. I betragtning af Danmarks lidenhed i sammenligning med de øvrige lande i toppen af listen, viser dette tydeligt, at Lean er særdeles populært i Danmark. Hvad et opslag i medierne da også næsten dagligt bekræfter. Her meldes om alt fra banker og producerende virksomheder til kommuner og hospitaler, der arbejder med Lean.
”Dette refereres i bogen med henvisning til ”Ingeniøren”, 19. oktober, 2007, s. 16.
Japansk og dansk tankegang
Når man får tænkt denne kendsgerning efter, er den ikke så mærkværdig, som nogle umiddelbart vil synes. På en række områder har japansk og dansk tankegang mange lighedspunkter.
Danske arkitekter – og designere – i 1920erne og 1930erne var stærkt inspirerede af Bauhaus med en total arkitektur udformet af fagfolk på tværs af faggrænser og en enkel og saglig funktionalisme. Bauhaus Skolen blev så lukket af nazisterne i 1933.
I 1950erne og 1960erne valfartede danske kunsthåndværkere og arkitekter til Japan for at studere. Og/eller tog ind på Kunstindustrimuseet og studerede museets fine samling. Og interessen er også i høj grad gået den modsatte vej. F.eks. er Hans J. Wegeners arbejde meget værdsat i Japan.
Så der er altså helt sikkert noget i Lean Management, der kommer fra Japan, der appellerer til danskerne og vores kulturopfattelse om det enkle og hensigtsmæssige. Om det så også bliver anvendt på den rette måde og passer ind i den danske organisationskultur, er et spørgsmål, der efter den første begejstringsbølge og de første ikke helt vellykkede forsøg, bliver diskuteret mere og mere.
Nu er der så udkommet en bog, der grundigt belyser hele området set med danske øjne. Formålet med bogen er at udfordre Lean-begrebet ved at behandle flere dimensioner og mange
udlægninger for at få en mangfoldig og nuanceret udlægning af Lean i Danmark.
”Lean fjerner spildet”, ”Lean skaber flow”, ”Lean giver nye udfordringer”. Forfatterne siger:
”Det vrimler med historier om, hvordan Lean anvendes i produktions- og servicevirksomheder i det private og det offentlige. Er der da ingen grænser for Lean? Det var indgangsspørgsmålet til samarbejdet om tilblivelsen af denne lærebog.
Flere dimensioner
Grænser kan jo henføres til flere dimensioner, såsom grænser i tid, grænser i forhold til definitioner og grænser for udfoldelsesområde.”
Det er med fuldt overlæg, at der indgår et spørgsmålstegn i titlen.
Som nævnt har der været mange forskellige udlægninger og anvendelser af Lean i Danmark. Lidt kynisk kan man vel sige, at det er sjældent, at en konsulent eller en ledelse, der ikke helt har haft det forventede udbytte af projektet, åbent og offentligt gør rede for sine fejltagelser, så andre kan lære af det. Derfor er det virkelig godt, at forfattergruppen af denne bog er sammensat af forskere, konsulenter og undervisere. Sammen har de udviklet bogens struktur og hovedlinjer. Hver forfatter har herudover bidraget med specifikke kapiteludkast og sparring på de øvrige kapitler. De er alle personer med stor viden på hvert sit felt, og alle har aktivt har bragt denne viden i spil.
Bag bogen
Jan Stentoft Arlbjørn, ph.d. er professor i Supply Chain Management og Relationsledelse ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, Syddansk Universitet, Kolding. Han er cand.merc. Hans forsknings- og undervisningsområder er Supply Chain Management, relationsledelse, Enterprise Resource Planning (ERP), strategisk ledelse og projektledelse. Han har udgivet en lang række publikationer såvel nationalt som internationalt om logistik og Supply Chain Management. Han har praktisk industrierfaring
fra en række for skellige produktions- og grossistvirksomheder.
Merete Nørby, ph.d. er centerchef for Produktion på Teknologisk Institut, hvorfra hun har både praktisk konsulenterfaring, erfaring i formulering og koordinering af store projekter, samt erfaring som leder af en gruppe højtuddannede konsulenter, der rådgiver om optimering af produktion, Supply Chains, samt kvalitet, miljø- og arbejdsmiljøledelse. Hun er cand.techn.soc. fra RUC. Hun har været leder af talrige studierejser, primært til Japan, men også USA og Kina, og holder mange foredrag, centreret om dansk produktion i en global sammenhæng.
Birgitte Norlyk, ph.d. er lektor ved Institut for Fagsprog, Kommunikation og Informationsvidenskab ved Syddansk Universitet i Kolding. Hun er cand.mag. i engelsk og tysk, og har desuden en HD i organisation. Hun blev tilkendt en Tietgen-guldmedalje (CBS) for sin ph.d.-afhandling om sammenhængen mellem
kommunikation, fagsprog og fagkulturer i højteknologiske virksomheder. Hun har endvidere mangeårig erhvervserfaring fra det private erhvervsliv med ansvar for kundeuddannelse og -support, og er nu forsker og underviser inden for områderne organisationskommunikation og interkulturel kommunikation, som hun har skrevet
Karsten Wiborg, er cand.merc. aud. et pæd. og manager, Krogh & Partners Ltd., London. Han har tidligere været lektor ved Erhvervsakademi MidtVest og Holstebro Handelsgymnasium samt efteruddannelseskonsulent ved Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet. Desuden har han været ansat hos Erhvervsakademi Midtjylland, KPMG og PriceWaterhouseCoopers.
Nanna Holm er cand.mag. i spansk og religionsvidenskab fra Århus Universitet. Hun har tidligere arbejdet med projektledelse og administration i bl.a. Kirkernes Verdensråd, Genève. Hun er nu uddannelseskonsulent og projektleder i Eductor, som arbejder med voksenuddannelse.
En række personer, som nævnes i bogen har medvirket til casebeskrivelserne, bl.a. forretningskonsulent Rene Aagaard fra Spar Nord Bank, der også har medvirket i skrivningen af kapitel 10 og forfatter af hele kapitel 11 civilingeniør Rolf Simonsen fra Teknologisk Institut.
Udforsker Lean
Formålet med bogen er at udforske Lean-området. Den bringer forskellige Leanudlægningninger i spil og formidler fordele og ulemper. Den giver ikke ét svar på, hvor Lean kan anvendes, eller på, hvad der rettelig bør kaldes Lean. I stedet gives bud på, hvordan Lean-grænserne kan sættes i forskellige sammenhænge samt vurderinger af fremtiden for Lean i Danmark inden for en række forskellige områder.
Bogen er delt op i tre dele og 13 kapitler: Efter en indledning i kapitel 1, hvor der bl.a. er et afsnit med et interview med Lean-guruen, Professor Richard Lamming, Director of the School of Management, University of Southampton, UK. Professor Lamming, der har stor ekspertise i “Lean-Supply”, deltog i arbejdet med den første bog om Lean, nemlig “The Machine that Changed the World”. tager første del, kapitel 2-5, udgangspunkt i begrebet produktivitet, i udvikling af Lean-begrebet, historikken og de klassiske Lean-værktøjer.
Nyt og utraditionelt – men særdeles relevant belyses dette gennem en række vinkler som f.eks. arbejdsmiljø og stress. Der tages også fat i to af de grundlæggende indvendinger mod anvendelsen af Lean: Arbejdsglæden bliver ødelagt og kreativiteten og evnen til innovation mistes. I ”LEAN løgnen” af Christoffer Boserup Skov (se netadresse nedenfor) udtrykkes denne indvending således: ” LEAN er en moderne udgave af Taylorismen, der er derfor intet nyt i LEAN-konceptet, og det virker derfor en anelse patetisk, når diverse konsulentvirksomheder slår det op som noget banebrydende og revolutionerede nyt.
Det er en gammel ide – endda en ide, som blev forkastet, da man fandt ud af, at mennesket trods alt er et mere komplekst væsen end en maskine! Præmissen i LEAN-konceptet er, at man skal overlade mindst muligt til tilfældighederne. Det er dog en rigtig dårlig ide i en verden, der forandrer sig med lynets hast, og som netop er kendetegnet ved, at der ikke findes andet end tilfældige, provisoriske sandheder, som gælder i stadig kortere tidsperioder.
Dygtige medarbejdere er netop dem, der forstår at gribe tilfældighederne og gøre det uventede, søge kontrasterne og bryde vanetænkningen. Danmarks konkurrencefordel består ikke i at tænke som alle de andre, men i at være kreativ.”
reativitet
Denne tankegang om kreativitetens og innovationens betydning har jo været behandlet i en række andre boganmeldelser her på dknyt.dk
Forfatterne af denne bog lægger da heller ikke skjul på, at man i forbindelse med arbejdet med Lean i høj grad skal være opmærksom på balancen mellem nye, måske stive systemer og medarbejdernes trivsel, erfaringer og muligheder for kreativitet.
Den første del slutter med resultaterne af en særdeles interessant spørgeskemaundersøgelse blandt Leannøglepersoner inden for kommuner, byg og anlæg, administration og handel, produktion. I alt besvarede 188 personer spørgeskemaet.
Besvarelsesprocenten fra kommuner var langt den højeste med 45 %, hvor de øvrige tre sektorer lå på 5 % til 6 %. Det er interessant at bemærke, at det også var respondenterne fra kommunerne, der mente, at der er noget nyt i Lean. Samlet set mente 37 % af alle respondenter, at der er noget nyt i Lean og andre 37 % at der ikke er noget nyt i Lean. Men, for kommunernes vedkommende er tallene 69 % henholdsvis 20 %! Lidt firkantet sagt er der to mulige årsager til dette:
1. Der er betydelig større muligheder for effektivisering i den offentlige sektor end i den private;
2. Beslutningstagerne i den offentlige sektor bør være mere kritisk over for tilbud om seneste nye udgave af de vises sten. Under alle omstændigheder kan beslutningstagerne i den offentlige sektor med stor fordel indlede en dialog med deres kolleger i den private sektor, inden de inviterer en række konsulenter inden for.
Barrierer
Undersøgelsen viser også, at de største barrierer man ser for indførsel af Lean er den meget store kulturændring, det vil medføre samt – måske nok et realistisk syn – at det vil være vanskeligt at fastholde de nye arbejdsmetoder. Sidstnævnte gælder antagelig alle nye, grundlæggende metoder i en hvilken som helst virksomhed.
Bogens anden del, kapitel 6 – 11 handler er en systematisk belysning af Lean-anvendelse i en række brancher: Produktion: BB Electronics; Administration: Kristelig Fagbevægelse; Den kommunale sektor: Kerteminde Kommune; Sundhedssektoren: Odense Universitetshospital; Den finansielle sektor: Spar Nord Bank A/S; Byggesektoren: Enemærke & Petersen a/s.
En erfaringsbank, hvor langt de fleste kan få viden og inspiration til egne overvejelser.
Bogens tredje og sidste del, kapitel 12-13, indledes med et kapitel om italesættelsen af Lean i virksomhederne. Der gives anvisninger på, hvordan det – efter forfatternes erfaring og mening – er muligt at kommunikere hensigtsmæssigt om Lean-aktiviteterne i organisationen, såvel internt som eksternt.
I det afsluttende kapitel bindes teorierne, filosofierne og kommunikationen sammen med resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen og casene.
Efter hvert kapitel, naturligt med undtagelse af 1 og 13, er der en række diskussionsspørgsmål.
Forfatterne kommer selv med to overordnede konklusioner på titlen: ”Hvis Lean alene opfattes som
Det at reducere spild, så er der ingen grænser for Lean, for der er spild alle vegne. Hvis man derimod ser på Lean ud fra det synspunkt, at produktets eller serviceydelsens forudsætninger: standardisering, volumen og forandringstakt, skal være opfyldt og de grundlæggende principper skal kunne implementeres – så er der grænser for Lean.
Bogen lægger i høj grad op til, læseren at danne sig sin egen holdning til indhold, anvendelsesområde og nyhedsgrad på et solidt grundlag.
Forlaget og forfatterne siger, at målgruppen for bogen primært er studerende på videregående uddannelser inden for ledelse, samfundsvidenskab, kommunikation og tekniske uddannelser, der hermed får den første danske lærebog på højt niveau om Lean.
Bred behandling
Der findes videnskabelige artikler med fokus på enkeltaspekter, men ingen brede behandlinger af såvel teoretiske som praktiske aspekter.
Det er også vigtigt at fremhæve, at der i denne bog netop lægges vægt på anvendelsen i danske virksomheder og på det danske arbejdsmarked. Og som nævnt ovenfor er der mange af de hidtidige fremstillinger, der er karakteriseret ved en lav vægtning af den kritisk og reflekterende tilgang, som findes i denne bog. Og omvendt er der er nogle af indvendingerne, der er for generaliserende.
Ud over anvendelsen som lærebog vil den i høj grad kunne inspirere de, der tænker på at arbejde med et Leanprojekt i praksis – eller allerede er i færd med et – til et seriøst indblik i området. Her vil også bogens cases kunne være til inspiration og diskussion.
Det er et ambitiøst projekt, som er vellykket.
Hjemmesiden for ”Lean uden grænser?”
http://www.Lean-uden-graenser.academica.dk/
I første omgang rummer hjemmesiden følgende 3 elementer:
? Den komplette analyse, der ligger bag konklusionerne i kapitel 5
? PDF-filer med bogens figurer og tabeller
? Nyttige links
For at give et samlet billede af diskussionen om Lean skal der desuden oplyses om nogle netsteder, der på forskellig vis diskuterer og beskriver Lean. Nogle af titlerne har en lidt bastant overskrift, og virker i deres beskrivelse følelsesbetonet – men ikke useriøs.
Birgitte Norlyk, Karsten Wiborg og Nanna Holm:
”Lean uden grænser? Lean i offentlige og private virksomheder”;
Academica, Århus 2008.
235 s., hft., meget omfattende litt.liste, stikordsreg., Leanordbog
Kr. 350, 00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7675-621-5.
Lean er nu så populært her i landet, at der ifølge Google søgers mere herpå i Danmark end i store industritunge lande som Canada, Tyskland og England.
Faktisk er det kun USA, som overgår Danmark i søgninger på Lean. I betragtning af Danmarks lidenhed i sammenligning med de øvrige lande i toppen af listen, viser dette tydeligt, at Lean er særdeles populært i Danmark. Hvad et opslag i medierne da også næsten dagligt bekræfter. Her meldes om alt fra banker og producerende virksomheder til kommuner og hospitaler, der arbejder med Lean.
”Dette refereres i bogen med henvisning til ”Ingeniøren”, 19. oktober, 2007, s. 16.
Japansk og dansk tankegang
Når man får tænkt denne kendsgerning efter, er den ikke så mærkværdig, som nogle umiddelbart vil synes. På en række områder har japansk og dansk tankegang mange lighedspunkter.
Danske arkitekter – og designere – i 1920erne og 1930erne var stærkt inspirerede af Bauhaus med en total arkitektur udformet af fagfolk på tværs af faggrænser og en enkel og saglig funktionalisme. Bauhaus Skolen blev så lukket af nazisterne i 1933.
I 1950erne og 1960erne valfartede danske kunsthåndværkere og arkitekter til Japan for at studere. Og/eller tog ind på Kunstindustrimuseet og studerede museets fine samling. Og interessen er også i høj grad gået den modsatte vej. F.eks. er Hans J. Wegeners arbejde meget værdsat i Japan.
Så der er altså helt sikkert noget i Lean Management, der kommer fra Japan, der appellerer til danskerne og vores kulturopfattelse om det enkle og hensigtsmæssige. Om det så også bliver anvendt på den rette måde og passer ind i den danske organisationskultur, er et spørgsmål, der efter den første begejstringsbølge og de første ikke helt vellykkede forsøg, bliver diskuteret mere og mere.
Nu er der så udkommet en bog, der grundigt belyser hele området set med danske øjne. Formålet med bogen er at udfordre Lean-begrebet ved at behandle flere dimensioner og mange
udlægninger for at få en mangfoldig og nuanceret udlægning af Lean i Danmark.
”Lean fjerner spildet”, ”Lean skaber flow”, ”Lean giver nye udfordringer”. Forfatterne siger:
”Det vrimler med historier om, hvordan Lean anvendes i produktions- og servicevirksomheder i det private og det offentlige. Er der da ingen grænser for Lean? Det var indgangsspørgsmålet til samarbejdet om tilblivelsen af denne lærebog.
Flere dimensioner
Grænser kan jo henføres til flere dimensioner, såsom grænser i tid, grænser i forhold til definitioner og grænser for udfoldelsesområde.”
Det er med fuldt overlæg, at der indgår et spørgsmålstegn i titlen.
Som nævnt har der været mange forskellige udlægninger og anvendelser af Lean i Danmark. Lidt kynisk kan man vel sige, at det er sjældent, at en konsulent eller en ledelse, der ikke helt har haft det forventede udbytte af projektet, åbent og offentligt gør rede for sine fejltagelser, så andre kan lære af det. Derfor er det virkelig godt, at forfattergruppen af denne bog er sammensat af forskere, konsulenter og undervisere. Sammen har de udviklet bogens struktur og hovedlinjer. Hver forfatter har herudover bidraget med specifikke kapiteludkast og sparring på de øvrige kapitler. De er alle personer med stor viden på hvert sit felt, og alle har aktivt har bragt denne viden i spil.
Bag bogen
Jan Stentoft Arlbjørn, ph.d. er professor i Supply Chain Management og Relationsledelse ved Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, Syddansk Universitet, Kolding. Han er cand.merc. Hans forsknings- og undervisningsområder er Supply Chain Management, relationsledelse, Enterprise Resource Planning (ERP), strategisk ledelse og projektledelse. Han har udgivet en lang række publikationer såvel nationalt som internationalt om logistik og Supply Chain Management. Han har praktisk industrierfaring
fra en række for skellige produktions- og grossistvirksomheder.
Merete Nørby, ph.d. er centerchef for Produktion på Teknologisk Institut, hvorfra hun har både praktisk konsulenterfaring, erfaring i formulering og koordinering af store projekter, samt erfaring som leder af en gruppe højtuddannede konsulenter, der rådgiver om optimering af produktion, Supply Chains, samt kvalitet, miljø- og arbejdsmiljøledelse. Hun er cand.techn.soc. fra RUC. Hun har været leder af talrige studierejser, primært til Japan, men også USA og Kina, og holder mange foredrag, centreret om dansk produktion i en global sammenhæng.
Birgitte Norlyk, ph.d. er lektor ved Institut for Fagsprog, Kommunikation og Informationsvidenskab ved Syddansk Universitet i Kolding. Hun er cand.mag. i engelsk og tysk, og har desuden en HD i organisation. Hun blev tilkendt en Tietgen-guldmedalje (CBS) for sin ph.d.-afhandling om sammenhængen mellem
kommunikation, fagsprog og fagkulturer i højteknologiske virksomheder. Hun har endvidere mangeårig erhvervserfaring fra det private erhvervsliv med ansvar for kundeuddannelse og -support, og er nu forsker og underviser inden for områderne organisationskommunikation og interkulturel kommunikation, som hun har skrevet
Karsten Wiborg, er cand.merc. aud. et pæd. og manager, Krogh & Partners Ltd., London. Han har tidligere været lektor ved Erhvervsakademi MidtVest og Holstebro Handelsgymnasium samt efteruddannelseskonsulent ved Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier, Syddansk Universitet. Desuden har han været ansat hos Erhvervsakademi Midtjylland, KPMG og PriceWaterhouseCoopers.
Nanna Holm er cand.mag. i spansk og religionsvidenskab fra Århus Universitet. Hun har tidligere arbejdet med projektledelse og administration i bl.a. Kirkernes Verdensråd, Genève. Hun er nu uddannelseskonsulent og projektleder i Eductor, som arbejder med voksenuddannelse.
En række personer, som nævnes i bogen har medvirket til casebeskrivelserne, bl.a. forretningskonsulent Rene Aagaard fra Spar Nord Bank, der også har medvirket i skrivningen af kapitel 10 og forfatter af hele kapitel 11 civilingeniør Rolf Simonsen fra Teknologisk Institut.
Udforsker Lean
Formålet med bogen er at udforske Lean-området. Den bringer forskellige Leanudlægningninger i spil og formidler fordele og ulemper. Den giver ikke ét svar på, hvor Lean kan anvendes, eller på, hvad der rettelig bør kaldes Lean. I stedet gives bud på, hvordan Lean-grænserne kan sættes i forskellige sammenhænge samt vurderinger af fremtiden for Lean i Danmark inden for en række forskellige områder.
Bogen er delt op i tre dele og 13 kapitler: Efter en indledning i kapitel 1, hvor der bl.a. er et afsnit med et interview med Lean-guruen, Professor Richard Lamming, Director of the School of Management, University of Southampton, UK. Professor Lamming, der har stor ekspertise i “Lean-Supply”, deltog i arbejdet med den første bog om Lean, nemlig “The Machine that Changed the World”. tager første del, kapitel 2-5, udgangspunkt i begrebet produktivitet, i udvikling af Lean-begrebet, historikken og de klassiske Lean-værktøjer.
Nyt og utraditionelt – men særdeles relevant belyses dette gennem en række vinkler som f.eks. arbejdsmiljø og stress. Der tages også fat i to af de grundlæggende indvendinger mod anvendelsen af Lean: Arbejdsglæden bliver ødelagt og kreativiteten og evnen til innovation mistes. I ”LEAN løgnen” af Christoffer Boserup Skov (se netadresse nedenfor) udtrykkes denne indvending således: ” LEAN er en moderne udgave af Taylorismen, der er derfor intet nyt i LEAN-konceptet, og det virker derfor en anelse patetisk, når diverse konsulentvirksomheder slår det op som noget banebrydende og revolutionerede nyt.
Det er en gammel ide – endda en ide, som blev forkastet, da man fandt ud af, at mennesket trods alt er et mere komplekst væsen end en maskine! Præmissen i LEAN-konceptet er, at man skal overlade mindst muligt til tilfældighederne. Det er dog en rigtig dårlig ide i en verden, der forandrer sig med lynets hast, og som netop er kendetegnet ved, at der ikke findes andet end tilfældige, provisoriske sandheder, som gælder i stadig kortere tidsperioder.
Dygtige medarbejdere er netop dem, der forstår at gribe tilfældighederne og gøre det uventede, søge kontrasterne og bryde vanetænkningen. Danmarks konkurrencefordel består ikke i at tænke som alle de andre, men i at være kreativ.”
reativitet
Denne tankegang om kreativitetens og innovationens betydning har jo været behandlet i en række andre boganmeldelser her på dknyt.dk
Forfatterne af denne bog lægger da heller ikke skjul på, at man i forbindelse med arbejdet med Lean i høj grad skal være opmærksom på balancen mellem nye, måske stive systemer og medarbejdernes trivsel, erfaringer og muligheder for kreativitet.
Den første del slutter med resultaterne af en særdeles interessant spørgeskemaundersøgelse blandt Leannøglepersoner inden for kommuner, byg og anlæg, administration og handel, produktion. I alt besvarede 188 personer spørgeskemaet.
Besvarelsesprocenten fra kommuner var langt den højeste med 45 %, hvor de øvrige tre sektorer lå på 5 % til 6 %. Det er interessant at bemærke, at det også var respondenterne fra kommunerne, der mente, at der er noget nyt i Lean. Samlet set mente 37 % af alle respondenter, at der er noget nyt i Lean og andre 37 % at der ikke er noget nyt i Lean. Men, for kommunernes vedkommende er tallene 69 % henholdsvis 20 %! Lidt firkantet sagt er der to mulige årsager til dette:
1. Der er betydelig større muligheder for effektivisering i den offentlige sektor end i den private;
2. Beslutningstagerne i den offentlige sektor bør være mere kritisk over for tilbud om seneste nye udgave af de vises sten. Under alle omstændigheder kan beslutningstagerne i den offentlige sektor med stor fordel indlede en dialog med deres kolleger i den private sektor, inden de inviterer en række konsulenter inden for.
Barrierer
Undersøgelsen viser også, at de største barrierer man ser for indførsel af Lean er den meget store kulturændring, det vil medføre samt – måske nok et realistisk syn – at det vil være vanskeligt at fastholde de nye arbejdsmetoder. Sidstnævnte gælder antagelig alle nye, grundlæggende metoder i en hvilken som helst virksomhed.
Bogens anden del, kapitel 6 – 11 handler er en systematisk belysning af Lean-anvendelse i en række brancher: Produktion: BB Electronics; Administration: Kristelig Fagbevægelse; Den kommunale sektor: Kerteminde Kommune; Sundhedssektoren: Odense Universitetshospital; Den finansielle sektor: Spar Nord Bank A/S; Byggesektoren: Enemærke & Petersen a/s.
En erfaringsbank, hvor langt de fleste kan få viden og inspiration til egne overvejelser.
Bogens tredje og sidste del, kapitel 12-13, indledes med et kapitel om italesættelsen af Lean i virksomhederne. Der gives anvisninger på, hvordan det – efter forfatternes erfaring og mening – er muligt at kommunikere hensigtsmæssigt om Lean-aktiviteterne i organisationen, såvel internt som eksternt.
I det afsluttende kapitel bindes teorierne, filosofierne og kommunikationen sammen med resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen og casene.
Efter hvert kapitel, naturligt med undtagelse af 1 og 13, er der en række diskussionsspørgsmål.
Forfatterne kommer selv med to overordnede konklusioner på titlen: ”Hvis Lean alene opfattes som
Det at reducere spild, så er der ingen grænser for Lean, for der er spild alle vegne. Hvis man derimod ser på Lean ud fra det synspunkt, at produktets eller serviceydelsens forudsætninger: standardisering, volumen og forandringstakt, skal være opfyldt og de grundlæggende principper skal kunne implementeres – så er der grænser for Lean.
Bogen lægger i høj grad op til, læseren at danne sig sin egen holdning til indhold, anvendelsesområde og nyhedsgrad på et solidt grundlag.
Forlaget og forfatterne siger, at målgruppen for bogen primært er studerende på videregående uddannelser inden for ledelse, samfundsvidenskab, kommunikation og tekniske uddannelser, der hermed får den første danske lærebog på højt niveau om Lean.
Bred behandling
Der findes videnskabelige artikler med fokus på enkeltaspekter, men ingen brede behandlinger af såvel teoretiske som praktiske aspekter.
Det er også vigtigt at fremhæve, at der i denne bog netop lægges vægt på anvendelsen i danske virksomheder og på det danske arbejdsmarked. Og som nævnt ovenfor er der mange af de hidtidige fremstillinger, der er karakteriseret ved en lav vægtning af den kritisk og reflekterende tilgang, som findes i denne bog. Og omvendt er der er nogle af indvendingerne, der er for generaliserende.
Ud over anvendelsen som lærebog vil den i høj grad kunne inspirere de, der tænker på at arbejde med et Leanprojekt i praksis – eller allerede er i færd med et – til et seriøst indblik i området. Her vil også bogens cases kunne være til inspiration og diskussion.
Det er et ambitiøst projekt, som er vellykket.
Hjemmesiden for ”Lean uden grænser?”
http://www.Lean-uden-graenser.academica.dk/
I første omgang rummer hjemmesiden følgende 3 elementer:
? Den komplette analyse, der ligger bag konklusionerne i kapitel 5
? PDF-filer med bogens figurer og tabeller
? Nyttige links
For at give et samlet billede af diskussionen om Lean skal der desuden oplyses om nogle netsteder, der på forskellig vis diskuterer og beskriver Lean. Nogle af titlerne har en lidt bastant overskrift, og virker i deres beskrivelse følelsesbetonet – men ikke useriøs.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.