DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Blåt valgforbund i Esbjerg skal minimere stemmespild fra sidste valg
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i midten under KV17. Han snuppede for første gang borgmesterposten. Til venstre S-spids John Snedker, der siden er blevet afløst på den post af Jakob Lykke, der i dag ikke er i byrådet.
Foto: Christina Straarup, Ritzau Scanpix

KV21:
Blåt valgforbund i Esbjerg skal minimere stemmespild fra sidste valg

Følg de seneste manøvrer op til KV17, hvor K i Svendborg og R i Vordingborg nu henter folketingserfarne kandidater ind på stemmesedlerne.
27. JAN 2021 9.20
TEMA: KV21

Ved KV17 manglede rød blok i Esbjerg bare 3.068 stemmer i at få flertallet på 16 ud af 31. Borgmesterposten gik til Venstres Jesper Frost Rasmussen, men de blå pladser var dyre i forhold til røde, og forklaringen kan findes i en opsplittet borgerlig fløj: V-DF-LA-Borgerlisten i ét valgforbund og K-NB i et andet. 

Ifølge JydskeVestkystens optælling kostede et blåt mandat 2.057 stemmer, og et rødt 1.907, så de to valgforbund i stedet for ét kostede den blå side i omegnen af et mandat. Nu melder avisen, at De Konservative har tilsluttet sig det valgforbund, V og DF i oktober indgik, så de blå håb om at undgå det samme stemmespild øges. Det er endnu uafklaret, om de resterende mindre blå partier kommer med.

I Svendborg er der genvalg til spidsen hos De Konservative, oplyser Fyns Amts Avis: Henrik Nielsen, der i dag sidder i en tomandsgruppe i det 29 pladser store byråd. På stemmesedlen får han nu følgeskab af tidligere MF Anders Johansson, der har siddet i byrådet på Ærø og nu er flyttet til Thurø og arbejder for Aarhus-firmaet Koncenton.

Han kom i Folketinget i 2015 som afløser for Mai Mercado, først under orlov og siden fast, da hun blev minister. Han røg ud igen ved FV19.

Folketingerfaring i byrådet håber De Radikale også på i Vordingborg, hvor nuværende MF Kathrine Olldag ifølge Folketidende nu igen forsøger at komme ind i byrådet. Ved KV17 fik partiet valgt plan- og teknikudvalgsformand Michael Larsen, som fik flest stemmer - flere end spidsen Carsten Nøhr Larsen - og er spids denne gang.

Olldag fik også flere end spidsen på den sideordnede liste, men partiet havde kun stemmer nok til én plads ud af de 29. I Folketinget er hun ordfører for både kommuner og landdistrikter.