Blå blok i Odense har mistet tilliden til Søstre mod vold og kontrol

Det kommunale tilskud til foreningen, hvis mål er at bekæmpe vold og negativ kontrol mod kvinder, skal nu til afstemning i byrådet i Odense.
18. MAJ 2022 8.14

ODENSE: Støtten vakler til den omstridte forening Søstre mod vold og kontrol fra Odense, oplyser Radio4.

Tirsdag var sagen om foreningen Søstre mod vold og kontrol med på mødet i beskæftigelses- og socialudvalget i Odense Kommune. Her stemte et flertal for, at byrådet den 1. juni skal debattere, om støtten til foreningen skal stoppes eller ej. Flere partier har endnu ikke taget officielt stilling i sagen.

Hos Venstre mener rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen Christoffer Lilleholt, at pengene kan bruges bedre, og at fokus skal tilbage til det, det faktisk handler om:

- Den her sag, og den virak, der har været omkring foreningen - det udfordrer i den grad samarbejdet og det vigtige, vigtige arbejde, som vi som samfund står overfor med at stoppe vold og kontrol mod kvinder, siger han og fortsætter:

- Derfor bakker vi ikke længere op om, at vi skal fortsætte med det tilskud, vi giver - de her 500.000 kroner, som vi vurderer, vi kan bruge bedre på andre måder.

Og Joachim Hoffmann-Petersen, medlem af beskæftigelses- og socialudvalget for Konservative, står bag forslaget.

- Vi har ikke brug for flere oplysninger, vi vil bare smække pengekassen i nu. Nu har det varet i halvandet år, og vi mener ikke, det skal vare længere. Vi har set nok.

Støtte fra stat og kommune

Foreningen Søstre mod vold og kontrol modtager for nuværende støtte fra både Odense Kommune, midler fra finansloven og ifølge foreningens hjemmeside fra Ole Kirks fond på i alt omkring syv millioner kroner. Foreningen er ad flere omgange beskyldt for at udføre negativ social kontrol, nøjagtig det som foreningen selv er sat i verden for at bekæmpe.

En advokatundersøgelse, bestilt af Odense Kommune, skulle blandt andet undersøge beskyldninger om pres mod tidligere medlemmer og dokumentfalsk. I slutningen af april konkluderede den, at der ikke var fundet forhold, der var lovstridige. Men selvom advokaterne, fra selskabet Horten blev orienteret om, at foreningens talskvinde, Kefa Abu Ras, også blev beskyldt for at have truet islamforsker Jesper Petersen, så blev denne oplysning ikke inddraget i rapporten.

Alligevel fastholder direktør i Søstre mod Vold og kontrol, Maja Løvstrup, i et skriftligt svar til TV2, at rapporten ikke rettede kritik mod foreningen. Det ærgrer hende, at situationen er nået hertil.

- Især set i lyset af, at alle disse forhold er undersøgt i en uvildig advokatundersøgelse, der ikke retter kritik mod foreningen. Hvis det kommer til at betyde, at vi mister støtten fra Odense Kommune, synes jeg, at det er trist og også lidt af et tillidsbrud, siger Maja Løvstrup.

Borgmester, Peter Rahbæk Juel (S) har ikke ønsket at udtale sig.

ka