Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Færre henvender sig med psykiatriske problemer, både hos de praktiserende læger og på akutmodtagelser.
Foto: Thomas Nielsen, Ritzau Scanpix

Bekymring hos regioner: Styrtdyk i henvisninger til psykiatrien

Antallet af henvisninger til psykiatrien er faldet 60 pct. under coronakrisen. Mange må sidde derhjemme og have det skidt, siger Sophie Hæstorp.
17. APR 2020 14.15
TEMA: Corona

Coronakrisen har budt på et fald i antallet af henvisninger til psykiatrien på ikke mindre end 60 pct. 

Det fremgår af Sundhedsstyrelsens plan for øget aktivitet fra i mandags.

Det vækker bekymring hos Danske Regioner, hvor man ser flere årsager til nedgangen.

- Jeg tror, det er en kombination af, at nogle ikke vil være til besvær, når hele sundhedsvæsnet har travlt med at gøre klar til corona, og at nogle er bange for at blive smittet, hvis de henvender sig til deres praktiserende læge. Vi ser jo samme tendens med somatiske sygdomme, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), som er formand for regionernes Psykiatri- og Socialudvalg, til DK Nyt.

Alene hjemme
Hun er bekymret over det faldende antal henvisninger.

- Enten sidder mange alene derhjemme og har det dårligt, eller der er nogle familier, som har virkelig travlt med at støtte deres pårørende, siger hun.

- Der kan også være nogle, som har fået det bedre i et samfund, hvor der er mere ro på og færre på gaden, og hvis man er hjemsendt fra arbejde, kan der være mindre risiko for at blive ramt af stress. Omvendt er der basis for mange tvangstanker om bakterier og virus, så det kan ikke forklare nedgangen, siger hun.

Risiko for forværring
Også Sundhedsstyrelsen er bekymret over nedgangen, som både skyldes, at færre henvender sig til deres praktiserende læge og derfor ikke henvises videre, og at færre henvender sig i psykiatriske akutmodtagelser.

'Personer med fx angst eller let depression kan få forværring af deres symptomer i et omfang, så de udvikler fx svær depression og eventuelt selvmordstanker. Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er en folkesundhedsmæssig bekymrende tendens, særligt hvis det strækker sig over længere tid,' skriver styrelsen i sin plan.

Regioner rykker
Regionerne forsøger nu at gøre opmærksom på problemet. 

- Vi kan henvende os til medierne, og vi kan tage kontakt til de organisationer, som organiserer pårørende eller psykiatribrugerne selv. Det er også vigtigt at kommunikere til dem, der allerede er i kontakt med systemet, at psykiatrien stadig fungerer som normalt, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Danske Regioner valgte fredag at sende en pressemeddelelse ud for at understrege budskabet om, at psykiatrien fortsat er klar til at modtage alle patienter, og at det er vigtigt at henvende sig til sin læge med symptomer.

Her nævnes nogle af de tiltag, man har indført for at skærme patienter med svækket immunforsvar og reducere smitterisikoen.

For eksempel er ambulante gruppesamtaler i flere regioner omlagt til individuelle samtaler, ligesom der nogle steder tilbydes hjemmebesøg hos patienter som et alternativ til indlæggelse.

Den helt store ændring ses dog i brugen af video- og telekonsultation, som fylder meget mere i behandlingen, og som regionerne i høj grad ønsker at fastholde fremover, også efter coronakrisen.