dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Da bare Britta blev borte
Anklagerne Lisbeth Jørgensen og Kia Reumert fra SØIK, i daglig tale Bagmandspolitiet, ankommer til Københavns Byret fredag den 25. oktober på Britta-sagens anden retsdag.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Da 'bare Britta' blev borte

Da anden retsdag startede, manglede både hovedpersonen og hendes advokat, og det hele varede kun en halv time. Læs her, hvordan de første to retsdage i sagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen løb af stablen.

KØBENHAVN: Det er over et år siden, at hovedpersonen i den omfattende svindelsag med satspuljemidler, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, flygtede ud af landet med kurs mod Sydafrika. Med sig havde hun både journalisterne og befolkningens ubetingede interesse, og siden det kom frem, at Interpols eftersøgning gav pote og tvang hende ud af sit skjul og tilbage til Danmark, er hun ikke blevet mindre interessant for offentlighedens fastholdende blik.

Men da dknyt sad klar 9.30 i Københavns Byret fredag, var det uden skyggen af både Britta og hendes forsvarsadvokat Nima Nabipour. Kort efter retsmødets start blev tilhørere og journalister derfor gennet ud fra retssal 60 i en time, inden det blev afgjort, om retsmødet kunne fortsætte uden hovedpersonen.

Britta Nielsen havde meldt sig syg, lød det fra retsformanden. Få timer inde i det første retsmøde dagen før, torsdag, måtte hun nemlig akut hentes med ambulance, da hun fik et ildebefindende. Mens hun har været varetægtsfængslet i Vestre Fængsel har hun fået problemer med hjertet, forklarede forsvareren.

Det skete kort efter, at hun overhovedet sagde et ord i sagen for første gang. Hun nåede kun at svare på dommerens første spørgsmål; hvad hun foretrækker at blive kaldt med henvisning til hendes fulde navn.

- Bare Britta, svarede hun, der har ændret udseende siden de sidste billeder er kommet frem i medierne fra Sydafrika, hvor hun var sorthåret og afmagret.

I dag er hun gråhåret og med farve i kinderne.

I medierne er hun også bare kendt som Britta Nielsen, fordi det er sådan, hun har underskrevet korrespondancer med tilskudsmodtagere, da hun tidligere arbejdede i blandt andet Socialstyrelsen, hvor svindelen også skal være foregået. Sådan har hun også underskrevet brevene til de seks kommuner og en region, som kommunen.dk har afdækket, at hun har involveret i svindlen.

Pusten af ballonen
Derfor blev fredagens retsmøde noget kortere og mindre dramatisk, taget torsdagens retsmøde i betragtning. Her havde hun først delvist erkendt at have overført penge til sig selv, og så fortsatte retsmødet ellers uden Britta, da hun var afhentet i ambulance, hvor specialanklager Kia Reumert, SØIK, forelagde sagen.

Her sagde hun blandt andet, at Britta Nielsen formentlig også har brugt et projekt i Københavns Kommune, som var på finansloven, til at overføre penge til sig selv.

Fredag handlede retsmødet så om at afklare, hvorfor et bilag i sagen ikke var blevet sendt til retten. Det havde Anklagemyndigheden glemt, og derfor skal den nu fremsende en skriftlig redegørelse for. Retten blev hævet kl. 11.

Nima Nabipour fortalte, at han kan besøge Britta Nielsen på søndag og der vil arbejde for, at hun kan møde op i retten på tirsdag, hvor næste retsmøde er berammet. I forhold til bilaget ville han gerne argumentere mere for sin sag, men blev bremset af dommer Vivi Sønderskov Møller.

- Prøv nu lige at tage den med ro. Vær sød at sætte dig ned, sagde hun under retsmødet.

Til hendes åbenlyse frustration skrider tidsplanen for retssagen nu, og hun sagde flere gange, at der ikke var mere, retten kunne behandle på retsmødet fredag. Til gengæld vil hun gerne inddrage torsdag den 31. oktober som retsdag, hvilket den også oprindeligt var planlagt til, men blev skrottet.

Planen fredag var at afklare, om en særlig paragraf i anklageskriftet, paragraf 88, skal tages i brug. Den betyder, at hun kan risikere 12 års fængsel i stedet for otte. Forsvareren mener ikke, at forbrydelserne er grove nok til, at paragraffen kan komme i spil.

Spørgsmålet om Britta Nielsens helbred står stadig hen i det uvisse, da Nima Nabipour ikke kunne oplyse mere herom, og det samme gør spørgsmålet om antallet af retsdage og om, hvad der skal ske på den næste.

  • Ifølge anklageskriftet er Britta Nielsen tiltalt for uberettiget at have overført 115.166.628,06 kr. til sig selv.
  • Foreløbig er retssagen berammet til udover torsdag og fredag i denne uge at foregå 29. og 31. oktober samt 5. og 7. november.
  • dknyt vil følge med i, om der kommer flere oplysninger frem om Britta Nielsens metoder.