Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Bare 535 beboere - med langt til alting

Bagenkop på Langeland blev 'Årets Landsby 2011' foran Vestervig og Branderup. 41 landsbyer deltog i denne 17. udnævnelse
13. SEP 2011 13.50

LANGELAND: Landsbyen Bagenkop på Sydlangeland blev ud af 41 deltagende landsbyer 'Årets Landsby 2011' i Foreningen Landsbyerne i Danmark''s konkurrence. I finalen var: Bagenkop, Branderup, Vestervig.

De indsendte ansøgninger er enestående kildemateriale, som foreningen gerne vil have lov til at overdrage Syddansk Universitet til gavn for den videre landsbyforskning.

De tidligere udnævnte landsbyer er i rækkefølge: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde.

Temaet i år har været: 'Fællesskabets og frivillighedens betydning for et landsbysamfunds overlevelse og trivsel.'

Der 41 deltagende landsbyer: Torup, Kogsbølle. Boholt, Ulbølle, Høve, Tårup, Vinding, Jordløse, Farre, Klovborg, Bjerreby, Bårdesø - Krogsbølle - Tørresø, Fjelstervang, St. Restrup, Bagenkop, Ravsted, Borbjerg Hvam, Hesselager, Understed, Hemmet, Sjølund, Toksværd, Ørsted, Fåborg, Harndrup, Rudme, Vester Nebel, Vestervig, Kettinge, Gyrstinge, Blære, Hover, Gludsted, Hjarup, Arrild, Branderup, Munke Bjergby, Stenderup Krogager, Faster - Astrup - Ejstrup. Døstrup, Sejerslev.

Det har igen i år været en meget vanskelig opgave for dommerkomiteen: fhv. indenrigsminister, MF Britta Schall Holberg (V)  (formand) - tidl. borgmester Poul Lindor Nielsen (S), Roskilde,  viceborgmester Peter Christensen (S), Tønder, næstformand i 'Landsbyerne i Danmark' Hans Christensen, Højen, og foreningsmedlem i 'Landsbyerne i Danmark, Ole Lindholdt, Ribe.

Fælles for alle deltagende landsbysamfund er det folkelige engagement, fællesskabet og frivilligheden. Det er disse værdier, der er drivkraften bag bevaringen af landsbysamfundenes aktiviteter og kampen for vækst, udvikling og trivsel på landet. Det er 'en blødere velfærdstilværelse' med natur, rolige omgivelser, et aktivt foreningsliv, frivillighed, medbestemmelse, indflydelse på egen hverdag og et folkeligt kulturelt fællesskab', der gør livet i vore landsbysamfund attraktivt og indholdsrigt.

Som baggrund for valget af Bagenkop, Langeland Kommune som 'Årets Landsby 2011' udtaler dommerkomiteens formand Britta Schall Holberg: 'Bagenkop på Sydlangeland, Langeland Kommune - med kun 535 beboere, med vand på de tre sider og langt til alting - burde være i afvikling og forfald. Men bagenkopperne vil det anderledes. Bagenkop er som humlebien, der ikke burde kunne flyve, men som gør det alligevel. Bagenkop har bosætning, nye firmaer og arbejdspladser, en årlig havnefest med 6000 deltagere, et blomstrende sports- og kulturliv omkring hallen, musik- og kulturdage, et levende kunstnermiljø, aktive børn, der lærer at yde for at nyde, aktive ældre med musikklub, motion og sundhed m. v. Bagenkop har gennem generationer dyrket fællesskabet og frivilligheden.

ka