Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Babysimulatorens mor hædret

Jette Bonde Schaarup er indehaveren af den fine titel 'Årets Sundhedsplejerske'. Hun har opfundet den såkaldte babysimulator, hvor sårbare, unge piger kan 'lege' mor til et barn
10. MAJ 2012 13.12

SVENDOBORG: Jette er til daglig sundhedsplejerske i Mødrehuset i Svendborg Kommune. Mødrehuset arbejder med unge sårbare familier og er et dagforanstaltningstilbud. Og det er netop det arbejde, der har været med til at give Jette titlen som årets sundhedsplejerske i Danmark. Hun er idékvinden bag den såkaldte babysimulator, hvor unge piger får mulighed for at 'lege' mor og opleve, hvordan det er at være mor til et barn.

Hun har i samarbejde med Else Starbæk Olsen, lærer ved CSV Sydfyn, udviklet et koncept, hvor formålet er, 'at give sårbare unge viden om børn samt indsigt i forældre opgaven, samt at øge sårbare unges beslutningsgrundlag for, at kunne vælge børn til eller fra'.

Det helt særlige er, at konceptet indeholder pædagogiske metoder kombineret med meget høj grad af etik og samtidig er sundhedsfremmende.

Prævensiv indsats
Det nye er, at indsatsen normalt foregår, før den unge sårbare bliver gravid, og hvor den unge har et stort og stærkt ønske om at blive mor. Indsatsen kan også sættes i gang i starten af graviditeten. Konceptet giver den unge mulighed for et bedre beslutningsgrundlag i valget om, at skulle være mor eller ikke. Alle hensyn til mor og barn bliver inddraget og afprøvet.

I konceptet er det tillagt meget stor vægt, at professionelle skal 'træde' varsomt, så det ikke er dem, der kommer til at 'bestemme' over det store og vigtige valg i livet: Skal jeg være mor?

I begrundelsen for valget som årets sundhedsplejerske hedder det bl.a. :

'Jette er en pioner inden for området. Når der er brug for et forløb, pakker Jette bilen med udstyret og rykker ud, uanset arbejdstid og om turen går nord, syd øst eller vest på, hun har således i årets løb været i flere forskellige kommuner. Hun drager generelt en helt unik omsorg for de unge og ved deltagelse i babysimulatorforløb, er hun meget opmærksom på, også at få de psykiske aspekter med, hele vejen rundt om den unges beslutning. Jette gør en kæmpe forskel, både i foranstaltningsarbejdet og med babysimulatorprojektet.'

Udover æren fik Jette en muselmalet skål fra Royal Copenhagen samt en check på 10.000 kr.