dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Analyse: Ny regnemodel ville have givet offentligt ansatte langt højere løn

Tænketanker Kraka peger på fem mia. kr. mere i løn til offentligt ansatte, hvis nyere indeks lå bag lønberegninger. Lønstrukturkomiteen vil lade problemet indgå i sit arbejde.
31. JAN 2022 6.30

Den såkaldte reguleringsordning har gennem en årrække undervurderet lønstigningerne i det private. Det har smittet negativt af på offentligt ansatte, konkluderer tænketanken Kraka ifølge Politiken i en analyse.

Analysen viser, at de offentligt ansatte samlet set kunne have fået fem mia. kr. mere i løn årligt, hvis et nyere lønindeks havde ligget til grund for lønudviklingen. Dette kommer til at blive et emne for den lønstrukturkomité, der blev nedsat i forlængelse af sygeplejestrejken, bekræfter komiteens formand, økonomiprofessor Torben M. Andersen, overfor Politiken.

Reguleringsordningen skal være med til at sikre korrekt lønudvikling. Lønstigninger på det offentlige område reguleres via ordningen afhængigt af udviklingen i løn i det private. Hvis lønudviklingen i det private er mindre, end de offentligt ansatte får forhandlet i overenskomsten, reguleres deres lønstigning en smule ned og omvendt.

To måder at regne på

Siden 1984 har det såkaldt implicitte lønindeks fra Danmarks Statistik ligget til grund for beregningerne. Men problemet er, at ændringer i sammensætningen af medarbejdere i det private eller offentlige ikke tages med i ligningen forklarer seniorøkonom Niels Storm Knigge fra Kraka til Politiken.

- Når der, som det har været tilfældet i de senere år, bliver ansat flere på relativt lav løn i det private, påvirker det regnestykket negativt for de offentligt ansatte, som får begrænset deres lønstigning. Imens kan lignende medarbejdergrupper i det private fortsætte med højere lønstigninger, lyder det.

Havde man i stedet mellem 2016 og 2021 brugt statistikbankens standardberegnede lønindeks, kunne de offentligt ansatte samlet set have fået fem mia. kr. mere, viser analysen. Ifølge Politiken svarer de ekstra milliarder groft sagt til, at en sygeplejerske ville få omkring 11.000 kr. mere årligt. En politibetjent og en skolelærer ville få henholdsvis 8.000 kr. og 5.000 kr. ekstra.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke kommentere diskussionen om de to lønindeks konkret. Han henviser til, at han har tillid til, at lønstrukturkomiteen inddrager de relevante oplysninger, siger han til Politiken.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/analyse-ny-regnemodel-ville-have-givet-offentligt-ansatte-langt-hoejere-loen

GDPR