Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
En virksomhed, der normalt fremstiller skilte, har omlagt til at producere værnemidler til bl.a. Region Hovedstaden og flere kommuner.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Alle sejl sat for at skaffe værnemidler

Flere kommuner efterlyser værnemidler hos lokale virksomheder, og KL og Danske Regioner melder, at man knokler løs for at imødekomme efterspørgslen.

Kommuner og regioner gør alle, hvad de kan for at skaffe værnemidler nok. I flere kommuner efterlyses der værnemidler lokalt, og de opfordrer virksomheder til at melde sig, hvis de har nogen tilovers.

Det gælder blandt i Gribskov, hvor festivalen Musik i Lejets varevogn de næste 14 dage vil køre rundt og hente værnemidler som håndsprit og sprit, engangshandsker, engangsovertrækskitler eller engangsdragter i plastik samt visirer/fyrværkeribriller, hos virksomheder, der måtte have værnemidler, oplyser kommunen.

I Frederikshavn har en kampagne allerede sikret håndsprit fra lokale virksomheder, masker og briller, og kommunen modtager fortsat gerne flere donationer.

- Det er godt at se, hvor stort samfundssind erhvervslivet udviser i denne helt særlige situation. Vi har fået en del henvendelser fra både lokale, regionale og landsdækkende virksomheder. Og flere af virksomhederne har ligefrem doneret værnemidlerne til os, siger borgmester Birgit S. Hansen (S).

Også Fredericia modtager med kyshånd værnemidler som desinfektionsservietter til overflader og beskyttelsesbriller, der slutter tæt. Det fremgår ifølge Fredericia Dagblad af Business Fredericias nyhedsbrev, så man er klar til ugen efter påske, hvor epidemien forventes at toppe.

Svendborg efterlyser værnemidler på Facebook, hvor borgmester Bo Hansen (S) opfordrer borgere og nogen, der kender nogen til at henvende sig.

Pressede priser giver fælles indkøb
I en fælles pressemeddelelse fortæller KL og Danske Regioner, at man knokler for at skaffe de nødvendige værn. Verdens stigende efterspørgsel har fået priserne til at stige. De kommunale og regionale indkæbsorganisationer er derfor i gang med at forhandle med leverandører.

Samtidig har masser af danske virksomheder omlagt produktionerne, så der kan produceres håndsprit, visirer og mundbind.

- De private gør en fantastisk indsats. Men vi kan se lige nu, at markedet ikke kan løse det her. Der opstår nærmest pirateri, og vi har svært ved at kontrollere kvaliteten. Det er de stærkeste spillere, der sikrer sig værnemidlerne, siger KL-direktør Christian Harsløf.

EL: Vi skal være selvforsynende
Enhedslisten mener, at Danmark skal være selvforsynende af værnemidler, og at staten skal stå for produktionen. Det fortæller sundhedsordfører Peder Hvelplund:

- Vi står i en fuldstændig uacceptabel situation, hvor vi fire uger inde i en pandemi stadigvæk mangler noget så basalt som værnemidler. Samtidig kan vi se, at priserne bliver presset helt ublu i vejret på markedet.

- Forsyningssikkerheden er truet. Og det er grundlæggende, fordi produktionen er outsourcet til Asien. Derfor mener jeg, vi må have en national produktion, der kan sikre forsyningssikkerheden til vores sundhedsvæsen, siger han til Ritzau.

Ansatte i sundhedssektoren har flere gang udtrykt bekymring for manglende værnemidler, og at de til tider har stået i udsatte arbejdssituationer uden.