DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Aflivede mink hældes i grave tæt på drikkevandsområde
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Aflivede mink hældes i grave tæt på drikkevandsområde

Viborg Kommune "havde gerne set en større sikkerhedsmargin".

VIBORG: Placeringen af en massegrav for aflivede mink på et militært areal i udkanten af Flyvestation Karup kritiseres af Energi Viborg og Viborg Kommune for uforsigtighed i forhold til områdets drikkevandsressourcer. Nedgravningen finder sted uden for den indhegnede del af de militære område, og også lige uden for vandindvindingsområdet til Kølvrå Vandværk under Energi Viborg.

"Vildt kritisabelt", siger afdelingschef Mogens Brems Knudsen fra Energi Viborg til Viborg Stifts Folkeblad, og hydrogeolog Claus Holst Iversen fra Viborg Kommune siger til samme avis, at "vi havde gerne set en større sikkerhedsmargin" for at undgå forurening fra de nedgravede mink, når de går i forrådnelse. Han konstaterer tillige, at kommunen "blev sat ud af spillet", da Naturstyrelsen udpegede området, men tilføjer dog også, at han ikke desto mindre ikke forventer nogen risiko for drikkevandet.

I brancheorganisationen Danske Vandværker deler direktør Susan Münster bekymringen. Hun kalder placeringen af nedgravningsområdet "meget uheldig og ganske uforståelig”.

- Jeg er generelt ikke tryg ved den sagsbehandling, som har fundet sted i den her sag. Jeg frygter, der kan være for mange ubesvarede spørgsmål, som myndighederne ikke har forholdt sig til, siger hun i en kommentar.

Også ved Holstebro nedgraves der aflivede mink på et areal tilhørende forsvaret. Proceduren begge steder er den samme: 25 centimeter kalk i bunden af gravene, et metertykt lag døde mink og til sidst kalk ovenpå, før der lægges jord på igen. Kalken skal inddæmme smitten.