Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Aarhus vil sende lærere på dagpenge i job

Aarhus vil sende lærere på dagpenge i job

Danmarks Lærerforenings forslag om at sende ledige lærere i arbejde på skolerne med dagpenge i lommen får positiv modtagelse i Aarhus
10. MAJ 2012 12.02

Af Thea Storm Pedersen, [email protected]

AARHUS: I Aarhus er situationen omkring nyuddannede ledige lærere særligt alvorlig, blandt andet fordi byen huser store uddannelsesinstitutioner for lærere. Aktuelt har 900 lærere søgt arbejde på en af kommunens skoler - uden at der er et eneste ledigt job at søge.

Kristian Würtz, rådmand for Børn og Unge, og Hans Halvorsen, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, tager derfor initiativ til, at forslaget fra lærerforeningen kan indføres i Aarhus allerede efter sommerferien.

- Situationen for ledige lærere er ekstraordinær og den kræver ekstraordinære løsninger. Vi sender guld på gaden, når dygtige, nyuddannede lærere ikke har en chance for at finde job. Derfor er vi parate til at tage utraditionelle midler i brug, siger Kristian Würtz.

Ud af boksen
Hans Halvorsen er enig i, at kommunen bliver nødt til at se sig om efter alternative løsninger.

- Vi står i en bekymrende situation, hvor vi har fået knap 200 ledige lærere i Aarhus på ganske få år. Derfor er vi nødt til at se på alternative løsninger, og her hilser jeg forslaget fra Danmarks Lærerforening velkomment. Hvis de nyuddannede får mulighed for at undervise, kan de vedligeholde deres kompetencer og dermed stå stærkere, når der igen skal ansættes. Samtidig vil det være til gavn for både elever og lærere, at der kommer ekstra lærerkraft ind, siger Hans Halvorsen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) roste i går lærernes fagforening for at tænke 'ud af boksen' og åbnede op for en forsøgsordning, hvor ledige lærere kan sendes i arbejde på folkeskolerne for deres dagpenge.

- Det kan man sagtens forestille sig, ja. Det er interessant, at lærerne og lærernes fagforening tænker nyt og tænker helt ud af boksen i forhold til det her område. Det er selvfølgelig noget, jeg lytter til, sagde Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Vil fortrænge ordinære job
Forslaget skal give nyuddannede lærere erfaring, mens de venter på et rigtigt job, og blandt støtterne er FTF og KL.

Venstre har dog vendt tommelfingeren nedad. Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs afviser blankt forslaget.

- Der er rigtig mange folkeskolelærere, der får job indenfor andre brancher, og det her vil afholde dem fra det. Helt ærligt, så er jeg forundret over, at forslaget kommer fra lærernes egen organisation. Givet den trængte økonomiske situation kommunerne er i, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at det vil fortrænge ordinære job, sagde Ulla Tørnæs i går til Berlingske.

Bløde arbejdsmarkedet op
I Aarhus ser formanden for Århus Lærerforening Søren Aakjær frem til, at flere unge nyuddannede lærere kan komme i arbejde på skolerne.

- Jeg er ganske enkelt led ved, at vi ikke kan tilbyde unge lærere et regulært arbejde. Jeg har besøgt de lærerstuderende og er i løbende dialog dem. Situationen er meget frustrerende for alle parter. Derfor går vi gerne langt for at bløde et hårdt arbejdsmarked op, siger Søren Aakjær.

Med ordningen vil ledige, nyuddannede lærere blive ansat på almindelige vilkår 20 timer om ugen.

Det er en betingelse, at nyuddannede lærere, der omfattes af ordningen, ikke vil påvirke den almindelige normering. De skal alene udføre arbejde, der ellers ikke ville blive udført.