Donation sikrer 1 mia. kr. til gendatabase

Med 1 mia. kr. fra Novo Nordisk Fonden er en genetisk database med opbygningen af National Genom Center sikret.
21. DEC 2018 10.31

Et enigt Folketing har vedtaget, at personlig medicin skal udbredes, og det kommer blandt andet til at få stor betydning for patienter kræft og hjertesygdomme, hvor der er gode erfaringer. Men også inden for psykiatrien og en række sjældne sygdomme, kan der blive gavn af medicinen, der er skræddersyet til den enkelte patient, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Og vejen er nu banet med Novo Nordisk Fonden, der har godkendt en reservationsbevilling på godt 1 mia. kr. til opbygning og drift af Danmarks nye National Genom Center, som skal give mulighed for mere målrettede behandlingtilbud.

- Vi har en unik chance nu for at sætte tempo på anvendelsen af den nye viden om vores gener til at hjælpe læger med at bekæmpe sygdomme og redde menneskeliv, siger Novo Nordisk Fondens formand, Lars Rebien Sørensen.

Med det nye centers forskning, kan læger se, hvilken behandling der vil have effekt, og hvilke der ikke vil. Det kan eksempelvis hjælpe en patient med arvelig hjertesygdom, så der kan sættes forebyggende ind, påpeger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Danmark vil hurtigere kunne løfte den samlede indsats for Personlig Medicin til et niveau, som det ellers vil tage lang tid at opnå i det danske sundhedsvæsen. Det vil komme patienterne til gavn, siger ministeren.

Et af de vigtigste elementer er at etablere et nyt, sikkert computeranlæg, som kan sammenkøre og bearbejde en kæmpe kortlægning af et menneskes genetik - genomet. Det nye anlæg vil så lagre informationerne i en national database og fysisk ligge i Risø.

Milliarddonationen skal også bruges til at udvikle et nationalt fortolkningsværktøj og vidensdatabaser. Den skal efter planen udrulles fra 2019 og frem.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt