Fejlagtige brystundersøgelser: Syv kvinder har alligevel kræft

Mangelfulde visitationer til kræftundersøgelser på Ringsted Sygehus betyder, at 735 kvinder har fået mangelfulde undersøgelser
12. DEC 2018 11.05
TEMA: Brystkræftskandale

SJÆLLAND: 735 kvinder har fået en mangelfuld brystundersøgelse på radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus på grund af forkert visitation til undersøgelsen. Under halvdelen af dem er efterfølgende blevet undersøgt igen, og syv af dem har indtil videre fået konstateret kræft, oplyser Region Sjælland.

- Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok, siger Sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Vagn Bach.

Gennem en periode på fire år fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 har sygehuset haft mangelfulde visitationer til brystundersøgelser og tilbudt kvinderne mammografi i stedet for klinisk mammografi.

Det viste blandt andet en klagesag til Styrelsen for Patientsikkerhed i november 2016. Problemet med de mangelfulde visitationer stod helt klart i marts 2017, da en ny ledende overlæge blev ansat. Han ændrede derfor procedurerne med det samme, lyder det fra Vagn Bach.

Sygehuset valgte at gå to år tilbage i journalerne og gennemgå forløbene for 2.600 kvinder fra 1. januar 2016 frem til 24. maj 2017 efter kriterier fra Styrelsen for Patientsikkerhed. På den baggrund geninkaldte man 645 kvinder. 

Bøvl med genindkaldelse af kvinderne
Men det var ikke nok ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, der forklarede sygehuset, at brevet, som sygehuset sendte ud med genindkaldelse, ikke forklarede alvoren af situationen tilstrækkeligt. Derfor skulle yderligere 90 kvinder genindkaldes.

Kun 395 af dem har i første omgang takket ja til en ny undersøgelse, som knap 50 af kvinderne mangler at få foretaget.

- Det kan desværre også være en årsag til, at ikke alle kvinder har takket ja til tilbuddet om en ny undersøgelse. Vi vil nu igen tage personlig kontakt til alle kvinderne, og forklare dem situationen og tilbyde dem en ny undersøgelse, siger Vagn Bach.

Ringsted Sygehus tager påny kontakt til de kvinder, der har takket nej, for planen er, at alle de 753 kvinder skal være undersøgt igen inden udgangen af februar 2019.

eo

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt