Nu indføres behandlings­testamente som patientrettighed

Behandlingstestamentet betyder, at patienter kan bestemme, om de ønsker livsforlængende behandling i tre situationer eller om det er op til de pårørende
11. DEC 2018 13.45

En ændring i sundhedsloven betyder, at patienter fra 2019 kan bestemme, om de ønsker livsforlængende behandling i tre specifikke situationer. 1. januar træder behandlingstestamentet i kraft, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

- Den store forandring fra nytår bliver, at de ønsker den enkelte har til den sidste tid bliver juridisk bindende. Lægen skal følge patientens ønsker i behandlingstestamentet, for alle tilkendegivelser bliver bindende for sundhedspersoner og dermed til egentlige patientrettigheder, siger Ellen Trane Nørby (V).

De tre konkrete situationer, behandlingstestamentet handler om, er:

  • Hvis patienten ikke ønsker livsforlængende behandling, hvis lægerne vurderer, at døden alligevel er nært forestående.
  • Hvis patienten er så svært invalideret, at vedkommende ikke længere kan klare sig selv hverken fysisk eller mentalt.
  • Hvis patienten kommer i en tilstand, hvor fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget alvorlige og stærke smerter. 

Med behandlingstestamentet kan patienter også selv bestemme, om vedkommendes pårørende skal have det sidste ord i forhold til beslutningen om fravalg af behandling, oplyser ministeriet.

eo

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt