Mercado: Uacceptabelt at true med anbringelse

Det er uacceptabelt, når kommuner truer med at anbringe børn med autisme, hvis forældrene beder om hjælp. Det slår børne- og socialministeren fast under et samråd
7. DEC 2018 13.35

- Vi kan på ingen måde acceptere, at forældre bliver mødt med trusler om anbringelse, når de efterlyser ekstra støtte. Det er fuldstændig uacceptabelt.

Sådan sagde børne- og socialminister Mai Mercado (K), da hun på et samråd i går, torsdag, måtte forholde sig til en kras kritik af kommuners sagsbehandling i autismesager. 

Kritikken kommer blandt andet, efter TV2 Fyn har haft fokus på problemet og har kunnet fortælle, at Landsforeningen for Autisme tre til fem gange om ugen får henvendelser fra familier, hvor kommunen truer med at anbringe deres handicappede barn. Henvendelser, som de ikke fik for år tilbage.

Det var blandt andet den kritik, som ministeren skulle forholde sig til på samrådet, som Folketingets social-, indenrigs- og børneudvalg havde indkaldt til. Her indledte DF's handicapordfører, Karina Adsbøl, helt konkret med at spørge ministeren, hvad hun så som årsagen til stigningen, og hvad hun ville gøre ved den.

Ministeren startede med at vise sin bekymring for de sager, som er kommet frem i pressen og understregede, at anbringelse altid skal være den sidste udvej for familier.

'Stram op på kommunikationen'
Hun stillede ikke spørgsmålstegn ved tallene i stigningen, men gjorde det til gengæld klart, at kommunerne er forpligtede til at støtte og hjælpe forældre, og at god kommunikation er et nøgleord, så det eksempelvis formidles tydeligt, hvorfor kommunen foretager givne undersøgelser af forældrene.

De konkrete tal, som Landsforeningen for Autisme ifølge TV2 Fyn henviser til, kunne ministeren ikke kommentere på. Til gengæld bad hun kommunerne stramme op på kommunikationen, så der ikke opstår misforståelser, og forældre ikke tør bede om hjælp, fordi de er bange for at blive truet med anbrignelse, sagde hun.

Desuden har Mai Mercado bedt KL om at gå i dialog med autismeforeningen om den markante stigning, som den har oplevet.

Ifølge ministeren var cirka 1.000 børn og unge anbragt ved udgangen af 2016. Fra 2010 til 2016 skete der en stigning i anbringelserne på 46 pct., og i samme periode er antallet af børn diagnosticeret med autisme steget med 67 pct., fortalte hun.

ibs

Se hele samrådet her

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt