
Den selvbetjente åbningstid, hvor borgere låser sig ind på biblioteket med sit sundheds- eller lånerkort, har for alvor holdt sit indtog gennem de seneste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Mens den gennemsnitlige betjente åbningstid har ligget nogenlunde konstant på 26 timer pr. bibliotek landet over de seneste fem år, er den ubetjente åbningstid steget fra i gennemsnit 33 timer om ugen i 2013 til 57 timer sidste år. Det dækker endda over, at flere filialer er nedlagt i perioden, så antallet af betjente timer på bliotekerne i alt er faldet med 9,5 pct., mens antallet af ubetjente timer er steget med 58 pct.
Kun otte kommuner havde udelukkende åbent, når der var betjening på, da tallene blev indberettet sidste år. Det gjaldt Odder, Thisted, Rødovre, Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj, Hvidovre og Tårnby.
I dag er der også ubemandet åbningstid på Thisteds biblioteker kl. 7-21, på Hvidovres hovedbibliotek kl. 6-24, i Høje-Taastrup kl. 7-22 hverdage og 7-20 fredag til søndag og i Rødovre i to morgentimer på hverdage, ligesom Ishøj har morgentimer med begrænset betjening. Det fremgår af bibliotekernes hjemmesider.
Folkebibliotekers samlede besøgstal i 2017 var over 38 millioner, hvilket er det hidtil højeste og svarer til, at hver dansker besøgte biblioteket 6,6 gange.
Også antallet af arrangementer og udstillinger på bibliotekerne er stigende. Landet over var der 22.215 arrangementer og 3.318 udstillinger sidste år. Det svarer til 53 arrangementer og 8 udstillinger pr. bibliotek. I gennemsnit var kommunernes nettoudgift pr. borger sidste år 439 kr. mod 476 kr. i 2010. Det dækker over 293 kr. til løn, 59 kr. til materialer, 130 kr. til øvrige udgifter og 44 kr. i indtægter.
Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.