Nordjyske kommuner kan nu genbruge 45 pct. af det frasorterede plast
Fra det nye sorteringsanlæg på Renonord.
Foto: Renonord.

Nordjyske kommuner kan nu genbruge 45 pct. af det frasorterede plast

Og yderligere 35 pct. kunne også genanvendes - når løsningerne kommer på plads, og især hvis producenterne tager højde for det
5. DEC 2018 12.00

80 pct. af seks nordjyske kommuners fælles sorterede plast fra husholdningerne bliver nu sorteret til genanvendelse, men en del bunker af forskellige former for plast kan ikke umiddelbart genbruges, men må ligge klar til, at en industriel løsning kommer på plads.

Ud af den samlede frasorterede plastmængde bliver 45 pct. sendt direkte videre til virksomheder, der kan anvende plasten, mens 35 pct. må oplagres, indtil det kan afsættes på et senere tidspunkt, oplyser Jammerbugt Kommune.

- Men hvis de 45 pct. af den sorterede plastik, som vi i dag sender direkte videre til nye plastprodukter, skal øges, kræver det, at producenterne tænker genanvendelse ind allerede, når produkterne bliver lavet. Og det er en udfordring, fortæller Jens Christian Golding (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget. 

Sort plast et problem i dag
Golding nævner bl.a. over for dknyt, at der ligger et potentiale i sort hård plast, som de bakker, mange producenter sælger kødfars i. Den plasttype kan i dag ikke skelnes af sorteringsanlægget og dermed blive genbrugt, og hvis den i stedet for at være sort kunne være gennemsigtig, var meget vundet.

Affaldet fra de seks kommuner ender på sorteringsanlægget hos RenoNord i Aalborg, som Aalborg, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner er medejere af. Her sorteres affaldet i forskellige typer plast og metal.

Ud over et fælles, moderne sorteringsanlæg bruger størstedelen af de nordjyske kommuner Dansk Affaldsforenings visuelle system til at mærke affaldscontainerne.

Siden Aalborg, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner for år tilbage aftalte at ensrette indsamlingen af plast og metal fra kommunernes husholdninger er Rebild, Brønderslev og Hjørring kommuner kommet til. Dermed sorterer de seks kommuner plast- og metalaffald efter samme system.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt