Frygt for fremtiden på Synscenter Refsnæs

Frygt for fremtiden på Synscenter Refsnæs

Socialpædagogerne foreslår, at kommunerne indgår fælles aftaler om at holde fast i de specialiserede tilbud, så faglighed og kompetencer på det her felt ikke ryger ud med badevandet

SJÆLLAND: Landets eneste center for blinde og svagtseende børn skal spare 7 millioner kroner nu - og måske op til 10 millioner kroner senere på året. Beslutningen bekymrer Socialpædagogernes formand Benny Andersen:

- Synscenter Refsnæs er unikt i kraft af sin faglighed. Og bliver der skåret så voldsomt i skolens bevilling, så risikerer vi at tabe mange mange års opbygget viden og kompetencer når det handler om blinde og svagtseende børn.

Synscenter Refsnæs er landets eneste center for blinde og svagtseende børn. Alligevel er centeret nu truet på sin eksistens. Region Sjælland har besluttet at spare 7 mio. kr. på centeret nu og lægger desuden op til yderligere besparelser på 10 mio. kr. senere på året. Det skyldes et vigende antal henvisninger fra kommuner.

Nævnt under reformen
- Det er en farlig og glidende bevægelse, vi også oplever på andre områder inden for det specialiserede sociale område; kommunerne hjemtager deres børn, unge og voksne borgere fra de specialiserede tilbud til egne tilbud. Det kan i nogle tilfælde jo være en fin nok bevægelse. Men når det som her handler om så højt specialiserede tilbud, så siger det sig selv, at kommunerne ikke med egne hjemmestrikkede tilbud kan leve op til deres forpligtelse over for de børn og unge. Og denne bevægelse medfører også den så farlige afspecialisering, som vi længe har peget på, som en rigtig alvorlig konsekvens af, at kommunerne skal operere efter markedsvilkår på det specialiserede sociale område, siger Benny Andersen.

Han peger på, at denne målgruppe er sårbar, netop fordi gruppen er forholdsvis lille og den lokalt baserede specialisering derfor er meget nødvendig for at de blinde og svagtseende børn kan blive kompenseret bedst muligt.

- Synscenter Refsnæs er et af de tre landsdækkende institutioner, der ved kommunalreformen blev særskilt nævnt som et landsdækkende tilbud, kommunerne blev forpligtet til at benytte. Derfor er det også ekstra frustrerende at opleve, at det meget værdifulde videnscenter for tilgangen til blinde og svagtseende børn unge og voksne nu skal afspecialiseres på denne måde.

Udhuling får konsekvenser
- Det vil få konsekvenser, at man på den måde udhuler en vigtige faglighed. Der er tale om et tab af faglighed og kompetencer, man ikke sådan bare lige får genoprettet. De helt store taber i det spil er og bliver de her blinde og svagtseende børn og unge, hvoraf mange af dem desuden slås med yderligere handicaps. Børn og unge, som har krav på og brug for en helt særlig behandling - af fagligt uddannede, siger Benny Andersen.

Institutionen Synscenter Refsnæs er specialiseret børn og unge med mange forskellige handicaps - fx børn, der både er udviklingshæmmede, blinde og autister.

Socialpædagogerne foreslår, at kommunerne indgår fælles aftaler om at holde fast i de specialiserede tilbud, så faglighed og kompetencer på det her felt ikke ryger ud med badevandet. Derfor minder fagforeningen også om, at Synscenter Refsnæs er et af de tre landsdækkende tilbud, der ved kommunalreformen var enighed om, ikke måtte eller kunne erstattes af andre tilbud.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt