Midtjyderne svulmer - mere end halvdelen er overvægtige

Midtjyderne svulmer - mere end halvdelen er overvægtige

På fire år er andelen af overvægtige midtjyder steget med næsten 10 pct. Nogle kommuner er tungere end andre, men set på tværs er 58 pct. af midtjyderne nu overvægtige. Forsker advarer om konsekvenserne om få år
27. JAN 2011 7.56

MIDTJYLLAND: Forskerne diskuterer løbende om fedmekurven er knækket. Men det er den tydeligvis ikke i midtjylland. Tværtimod er andelen af overvægtige voksne midtjyder fra 2006 til 2010 steget fra 49 til 58 pct. Heraf er andelen af moderat overvægtige steget fra 35 til 40 pct., mens andelen af svært overvægtige er steget fra 14 til 18 pct.

Det viser nogle af de første resultater fra regionens befolkningsundersøgelse 'Hvordan har du det? 2010'.

Seniorforsker Pia Vedel Ankersen, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland, som står bag undersøgelsen, er bekymret.

- De nye tal viser en klar stigning i både moderat og svær overvægt. Det er en stærkt bekymrende udvikling. Pointen er, at selvom mange kun er moderat overvægtige, er det ikke et 'moderat' problem. Tværtimod er det vigtigt også at sætte ind blandt moderat overvægtige og i tide forebygge, at de udvikler svær overvægt. For al erfaring viser, at er man først svært overvægtig er det rigtig, rigtig svært at tabe sig, siger hun.

Et alvorligt samfundsproblem
Overvægt indebærer en forøget risiko for en række kroniske sygdomme.

- Overvægt er en risikofaktor for flere sygdomme. Det kan blandt andet betyde, at flere borgere får hjerte-kar sygdomme, sukkersyge og rygproblemer. Ligesom det kan øge behovet for fx knæ- og hofteoperationer. Tænk ti år frem. Det kan blive en kæmpe sundhedsmæssig belastning, advarer Pia Vedel Ankersen.

Ifølge Pia Vedel Ankersen er der brug for at sætte fokus på forebyggelse af både moderat og svær overvægt.

- Man skal gøre sig det helt klart, at det her er et alvorligt problem, både for den enkelte og for samfundet. Der er både brug for indsatser, der hjælper den enkelte og for strukturelle forebyggelsesinitiativer, der gør det lettere for folk at spise sundt, og være mere fysisk aktive.

De tungeste kommuner
Fra 2006 til 2010 er andelen af svært overvægtige i Holstebro, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Favrskov og Skive kommuner steget markant.

I samme periode er andelen af moderat overvægtige steget mest i Århus, Horsens, Silkeborg og Viborg kommune.

De kommuner, der i 2010 har størst andel af borgere med svær overvægt, er: Samsø, Ringkøbing-Skjern, Norddjurs og Hedensted, mens Lemvig har flere moderat overvægtige.

mou

Fakta om undersøgelsen og resultaterne:
Resultaterne gælder for de ca. 800.000 voksne midtjyder mellem 25-79 år.

Befolkningsundersøgelsen 'Hvordan har du det?' gennemføres af Center for Folkesundhed i samarbejde med regionens 19 kommuner.

Resultater fremlægges på konference i Randers den 28. januar.

Læs mere om undersøgelsen 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt