Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Den stærkt forurenede Kemetyl-grund i Køge, hvor den lokale plan er at bygge boliger - efter en oprensning.
Foto: Celina Dahl, Ritzau Scanpix.

50-100 af de næststørste jordforureninger skal nu kortlægges

Regeringen og Danske Regioner er blevet enige om bruge 65 mio. kr. ekstra på jordforureninger, som truer søer, vandløb og kystvande.

De allerstørste jordforureninger - de ti såkaldte generationsforureninger - vil ifølge Danske Regioner koste 2,7 mia. kr. frem mod 2030 at rydde op. Og de penge er endnu ikke sat af på nogle offentlige budgetter.

Men regionerne og regeringen er derimod blevet enige om at afsætte 65 mio. kr. til at undersøge en række af de næste jordforureninger i rækken. Især forureninger, der truer søer, vandløb og kystvande. Regionerne og Miljø- og Fødevareministeriet forventer, at undersøgelserne vil identificere 50-100 jordforureninger, som truer vandmiljøet. 

Undersøgelserne skal ske på baggrund af den screening, som regionerne har gennemført, som har resulteret i en liste på 1.228 potentielle forureningstrusler for vandmiljøet. Undersøgelserne gennemføres i 2021 og 2022.

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark. Det er vigtigt, at vi med denne aftale får et overblik over de reelle forureningstrusler fra jordforureningerne i vores vandmiljø. Det giver os grundlag for at kunne prioritere den fremadrettede indsats, så vi får mest miljø for pengene, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

De fem regioner bruger sammenlagt cirka 440 mio. kr. om året på at rydde op efter jordforureninger. 

ka