img

Dialog og forlig med restanter giver pote i Randers

27. maj 2010, 11:34
Inddrivningen af restancer går godt i Randers, men SKAT har dårlig indflydelse på resultatet, siger borgmester Henning Jensen Nyhuus (S)

RANDERS: Krisen gør det sværere for Randers Kommune at inddrive sine tilgodehavender hos dårlige betalere og sociale bedragere. SKATs indsats på området er også medvirkende til et dårligere resultat, lyder det fra den kronjyske kommune.

Hver dag arbejder medarbejdere i Randers Kommune med at optrevle snyd med sociale ydelser og sørge for at de, der skylder kommunen penge, betaler. Men krisen har gjort arbejdet sværere.

I årsrapporten for opkrævning og adressekontrol fremgår det nemlig, at de kommunale tilgodehavender er steget med godt 7 mio. kr. til i alt 59,47 mio. kr. fra slutningen af 2008 til slutningen af 2009. Det skyldes bl.a. at flere klager over afgørelserne, og at det dermed tager længere tid at behandle sagerne.

Randers på forkant
Men Randers har alligevel ikke oplevet lige så store stigninger i restancerne som de fleste andre kommuner har. Det skyldes den strategi, som Betalingskontoret har, og som indtil nu har været markant anderledes end andre kommuners.

Mange kommuner sender automatisk deres krav til tvangsinddrivelse hos SKAT efter den 1. rykker. Det gør Randers Kommune ikke. I stedet fokuserer man på forebyggelse og dialog med borgerne.

Det betyder både telefonisk kontakt med skyldnerne, indgåelse af frivillige aftaler og forlig eller evt. modregning i kommunale ydelser. Kun i de tilfælde, hvor det er umuligt at få en fornuftig dialog med skyldneren, bliver sagen sendt til SKAT.

SKAT har dårlig indflydelse på resultatet
SKATs indsats på området lader imidlertid meget tilbage at ønske. Her prioriterer man nemlig sine egne sager først - og det går ud over opkrævningen af de kommunale tilgodehavender. Samtidig går SKAT ofte efter de største skyldnere først, og da Randers Kommune har mange små skyldnere påvirker det også den kommunale inddrivelse negativt.

- Vores egne folk gør et dygtigt stykke arbejde for at få skyldnere til at betale, men vi kunne godt ønske os et større engagement fra SKATs side, når det handler om de kommunale opkrævninger, siger borgmester Henning Jensen Nyhuus (S) og tilføjer:

- Og det er vel at mærke SKAT på landsplan. Samtidig støder det min sans for retfærdighed, at SKAT ikke gør en større indsats for at inddrive de kommunale tilgodehavender og i mange tilfælde løser sagen ved blot at afskrive pengene. Det er for nemt.

Selv om krisen kradser, og det er sværere at få skyldnere til at betale, kan den store indsats sagtens betale sig. I Randers Kommune blev der i alt hentet 6,5 mio. kr. ind til de offentlige kasser i 2008 fordelt på 171 skyldnere. Af disse penge gik ca. halvdelen i kommunekassen og den anden halvdel i statskassen. I alt har Randers Kommune personrestancer med flere end 11.000 debitorer, hvoraf mange skylder små beløb.

ka

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Pressenævnet