Rejsehold opsporer familier på flugt

Efter en børnesag i 2008, hvor Århus Kommune fik hård kritik, blev der oprettet et rejsehold, som har tiden, viljen og kreativiteten til hurtigt at få fat på udsatte børnefamilier, der er på flugt fra kommunen
26. MAR 2010 12.58

ÅRHUS: For godt et år siden fik socialrådgiverne i Opsøgende Team i Århus til opgave at trænge igennem til de familier, der afviser kontakt med systemet, er på flugt fra kommunen eller er sporløst forsvundet. Til gengæld har socialrådgiverne kun 5-6 sager hver, som de så arbejder intensivt med. Det fortæller Dansk Socialrådgiverforening i sit seneste nyhedsbrev.

De kommunikerer gennem brevsprækken. De kører hele vejen fra Århus til Sjælland for at følge op på børn, der måske er flyttet. Og så tager de dameblade med ud til samtalerne med de udsatte familier, hvis det er det, der skal til.

Teamet blev oprettet i kølvandet på en række uheldige anbringelsessager, herunder den såkaldte Mads-sag, hvor Århus Kommune fik massiv kritik for at handle for sent. Den samme kritik, som nu har ramt Brønderslev og Lolland kommuner. Og spørger man medarbejderne i Opsøgende team, er de ikke i tvivl om, hvor en del af problemet ligger.

- Vi har ressourcerne til at handle her og nu. Hvis vi får besked om, at der er problemer i en familie, kører vi af sted med det samme, og bruger ikke yderligere tid på at ringe eller skrive. Men det kan vi kun gøre, fordi vi sidder med så få sager. Som socialrådgiver har jeg selv prøvet at sidde med 40-45 børnesager, og i den bunke kan der altså gemme sig nogle alvorlige problemer, som ikke løses hurtigt og effektivt nok. Vi undgår, at sagern 'sander til', siger Klavs Thorlacius, som er den ene af tre socialrådgivere i Opsøgende Team. Herudover er der også ansat en pædagog.

Men der står mange fordomme i vejen for kontakten.

- Allerførst er vi nødt til at rydde disse fordomme af vejen. Vi skal vinde familiens respekt ved at vise en oprigtig interesse for deres ofte vanskelige situation. Derfor er vi også nødt til at bruge meget tid på at tale med familien og straks følge op med konkrete handlinger, så familien mærker, at der sker noget. 

Socialrådgiver Lone Vieland Mortensen er afdelingsleder i Opsøgende Team.

- Normale metoder går ikke over for de her familier, som har masser af undskyldninger for ikke at overholde normale aftaler. Derfor gør vi meget ud af, at dukke op på overraskende tidspunkter, være insisterende på en kreativ måde og på den måde komme videre i et ellers fastlåst samarbejde, siger Lone Vieland Mortensen.

mou