Løkke i Japan: Robotter på plejehjemmet

Statsministeren har med stor interesse studeret, hvordan japanerne søger at løse velfærdsopgaver med robot-teknologi

Statsministerens første besøg i robotternes hjemland Japan havde  mandag - sammen med Danmarks robotprofessor Henrik Hautop Lund (DTU) - et besøg på det private plejehjem Zenkoukai i Tokyo på programmet. Det oplyser Have Kommunikation.

Her fik Lars Løkke Rasmussen prøvet robotskelettet HAL, der kan give folk 5-10 gange ekstra kræfter. Han så også med egne øjne, hvordan robotskellet i visse tilfælde kan hjælpe lamme til at gå. En ældre japansk hjerneblødningspatient, der tidligere sad i kørestol, viste statsministeren, hvordan han nu med robotskelettet kunne rejse sig op og bevæge sig. Små sensorer på huden måler elektriske signaler fra musklerne og omsætter det til robotbevægelser i skelettet, så blot tanken om bevægelser fik statsministerens og den danske robotprofessors robotskeletter til at bevæge sig.

Statsministeren og Henrik Hautop Lund fik påmonteret en del af robotskelettet på armen og tankens kraft fik robotskeletterne til at lave store bevægelser. Udvikleren af robotskelettet, professor Sankai, fortalte, at de med et helt robotskelet så let som ingenting ville kunne løfte op mod 100 kg i en arm.

Søndag aften i Tokyo introducerede professor Henrik Hautop Lund desuden statsminister Lars Løkke Rasmussen for opfinderen af Paro sælrobotten, Takanori Shibata, som endnu en vigtig del af netværket omkring playware og robotteknologi.

Sælrobotten er endnu et eksempel på dansk-japansk samarbejde omkring legende robotteknologi indenfor sundhedssektoren, hvor sælrobotten bruges på plejehjem rundt omkring i Danmark. Shibata har gennem professor Lund's introduktion i Danmark kontrakt med Teknologisk Institut. Shibata har leveret 100 sælrobotter til Danmark, og benytter Danmark som knudepunkt for videre, fælles dansk-japansk eksport til resten af Europa.

Professor Henrik Hautop Lund siger fra Tokyo:

- Statsministeren har her i Japan fået et førstehåndsindtryk af mulighederne for at benytte playware og robotteknologi i sundhedssektoren og ældreplejen. Det står klart, at der er enorme perspektiver når teknologien gøres brugervenlig, legende og nyttig i dagligdagen. Vi håber, at denne inspiration kan udmøntes i en øget forsknings- og erhvervsudvikling af sådanne playwareteknologier til brug bl.a. i den danske sundhedssektor og ældrepleje.

mou

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt