Drastisk fald i voldsanmeldelser

En særlig indsats har givet resultat i Holstebro, den vestjyske købstad, der nu bl.a. er skånet for graffiti, og det er med til at skabe tryghed
11. FEB 2010 9.36

HOLSTEBRO: Hvis danske byer vil lære, hvordan de kan bekæmpe vold, så skal de rejse til Holstebro. Den vestjyske by havde i 2009 så få tilfælde af vold, at politidirektør Jens Kaasgaard kalder det 'fantastisk'. Tallet er faldet med 40 procent fra 2008 til 2009. 

Holstebro har de sidste par uger været omtalt i hele landet efter drabet på en socialrådgiver ved Jobcentret. Men den sag er på alle måder atypisk, mener Jens Kaasgaard. Han tør ikke garantere, at Holstebro er Danmarks tryggeste by, fordi han ikke har alle tal, men han tror, det nærmer sig.

- Holstebro har nu så få voldstilfælde, at jeg tvivler på, vi kan få tallet ret meget længere ned, siger Jens Kaasgaard. I dag regnes en ørefigen også som vold, og den slags kan måske ikke helt fjernes.

I hele Holstebro kommune blev der sidste år kun anmeldt 78 sager, der falder ind under voldsparagrafen. Det er 49 færre end året før. Ikke mindst for ældre er det blevet tryggere at bo i byen. Der sker stort set ikke tasketyverier længere.

Jens Kaasgaard er af besøgende kolleger fra København og andre byer blevet gjort opmærksom på noget specielt ved Holstebro: Der findes stort set ingen graffiti i byen.

- Det havde jeg ikke selv tænkt på, men det er rigtigt, at vi ikke ser den slags malerier, som skæmmer mange andre steder i landet. Graffiti er med til at skabe usikkerhed og utryghed. Det giver mere eller mindre ubevidst indtryk af, at der er andre der bestemmer i gaden. Det er selvforstærkende, måske også i forhold til vold, siger Jens Kaasgaard.

Taktikken mod vold i Holstebro er blandt andet en tæt kontakt mellem politi og restauratører. De samarbejder om projekt Trygt Natteliv. Desuden yder Holstebro Kommune en præventiv indsats, og natteravne patruljerer i gaden.

- Det er fantastisk få voldstilfælde, vi har i en by med så meget natteliv, siger politidirektør Jens Kaasgaard.

mou

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt