Tønder til modangreb på DR

Kommunen afviser den version af en meget omtalt anbringelsessag, som DRs udsendelse, 21 Søndag, i aftes sendte. Stort set alle medier har siden fortalt historien, der stiller Tønder i meget dårligt lys

TØNDER: Babyen Thor blev 3. juli sidste år bortført fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg af sine forældre, fordi Tønder kommune ville tvangsfjerne barnet. 10 dage senere blev familien fundet i Tjekkiet og bragt hjem. 23. juli - kort tid efter hjemkomsten - blev Thor anbragt i privat familiepleje.

Men - fortalte DRs 21 Søndag i aftes - siden Thor sidste sommer blev fjernet, har han været anbragt i tre forskellige familieplejer. Flere børnesagkayndige stillede op i udsendelsen og udtalte, hvor forkert det var i forhold til barnets tarv.

Nu besvarer Tønder Kommune kritikken. Borgmester Laurids Rudebeck (V) finder udsendelsen temmelig tendentiøst og misvisende. I en pressemedelelse udtaler han:

- Jeg er godt træt af såkaldte eksperter og mediesøgende politikere, der straks stiller sig i kø for at udtale sig skråsikkert om komplekse sager, de kun har et overfladisk kendskab til. Det er let at sidde på Christiansborg eller et universitetskontor uden at have ansvar og være bedrevidende og fordømmende. Hvis man bevægede sig ud i virkeligheden, ville man opdage, at tingene ikke altid er så enkle, siger Laurids Rudebeck.

Præget af dramatiske begivenheder
Han mener, at 21 Søndag forsøgte at tegne et billede af en dreng, der er blevet kastet rundt fra den ene plejefamilie til den anden lige siden bortførelsen i sommer.

Ifølge borgmesteren er fakta følgende: Den 23. juli, kort efter hjemkomsten til Danmark, blev Thor anbragt i en plejefamilie, som gjorde alt, hvad den kunne for at give drengen en god og omsorgsfuld pleje. Men Thor var naturligt nok præget af de dramatiske begivenheder omkring bortførelsen og reagerede kraftigt på oplevelserne. Samtidig var plejefamilien under et voldsomt pres bl.a. på grund af den store offentlige opmærksomhed som følge af den dramatiske bortførelse.

Efter knap en måned var det akut nødvendigt at finde en ny plejefamilie til Thor. Indtil det var på plads, fik Thor fra den 18. august midlertidigt ophold hos en anden familie. Den 27. august kom han til sin nye plejefamilie. Her har han været lige siden. Han trives godt, og der er også god kontakt mellem Thor og de biologiske forældre.

- Disse oplysninger har DR-journalisterne også fået. Men oplysningerne var tydeligvis ikke interessante nok i forhold til den fastlagte dagsorden. I sagen har vi forsøgt at være så åbne som muligt, samtidig med at vi respekterer vores tavshedsforpligtelse, siger borgmester Laurids Rudebeck.

Ikke optimalt med nødvendigt
Men dermed ikke sagt, at borgmesteren finder forløbet var optimalt.

- Men det kunne bare ikke være anderledes. Og jeg bliver ret irriteret, når bedrevidende landspolitikere og såkaldte eksperter, der ikke kender til sagen, stiller sig op foran mikrofoner og tv-kameraer og udtaler sig om, at man bare skulle have fundet den rigtige familie fra starten. Det er nemt at sige. Virkeligheden er imidlertid, at ingen kunne have forudset, at det blev nødvendigt at skifte plejefamilie.

- Jeg mener ikke, at nogen har svigtet. Vi handlede i situationen, hvor der var behov for det. Og det helt afgørende er, at Thor har det godt, og at der i en lang periode har været ro og stabilitet om ham, siger Laurids Rudebeck.

DR har oplyste i aftes, at Tønder kommune tvangsfjernede barnet, fordi man mente, forældrene var stofmisbrugere. Det afviser kommunen blankt. Tønder Kommune har aldrig påstået, at forældrene er stofmisbrugere, og det er ikke stofmisbrug, der ligger bag tvangsfjernelsen, hedder det i pressemeddelelsen.

Kommunens beslutning om tvangsfjernelse blev stadfæstet af Ankestyrelsen den 22. september 2009, efter at forældre havde klaget. Efter Ankestyrelsens stadfæstelse har forældrene indbragt sagen for domstolene.

mou

 

 

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt