Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Bispebjerg Hospital i Region Hovedstaden, som er hårdest ramt af corona i Danmark.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

30 pct. af smittede i Danmark arbejder i sundhedssektoren

Læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter står for en stor andel af de virussmittede i Danmark.

30 pct. af alle coronasmittede i Danmark arbejder i social- og sundhedssektoren. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut ifølge Berlingske.

Helt præcist er 3.391 af de lidt over 11.000 smittede ansat i sektoren som blandt andet sygeplejersker, læger og social- og sundhedsassistenter. De 11.000 dækker over alle, der på et tidspunkt har været smittet, eller er smittet.

Niels Høiby, der er overlæge og professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet og medlem af Region Hovedstaden for Liberal Alliance, kalder tallet utroligt.

- De tal fortæller mig generelt, at det er risikabelt at arbejde i sundhedssektoren, og at myndighederne justerede teststrategien for sent. I starten var instrukserne og værnemidlerne ikke tilstrækkelige, siger han til Berlingske.

Det høje antal smittede i sundhedssektoren skal også ses i lyset af, at medarbejdere i denne sektor bliver testet mest og oftest.

Teststrategei skyld i det høje tal

Jens Lundgren, der er professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, siger til Berlingske, at teststrategien er skyld i det høje tal.

Han peger på, at patienter ikke blev testet i begyndelsen, hvis ikke de udviste symptomer på covid-19. Derfor brugte sundhedsmedarbejdere ikke altid værnemidler, og så risikerede de at blive smittet, siger han.

Helene Probst, der er Centerchef i Sundhedsstyrelsen, vil ikke svare Berlingske, hvorfor der ikke tidligere var krav om at teste patienter og personale uden symptomer. Hun henviser til, at styrelsen i januar udsendte retningslinjer om, hvordan covid-19 skulle håndteres i sundhedssektoren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til Sundhedsstyrelsen.

Ritzau