16 af de kommuner, der er længst fremme, forpligter nu hinanden
Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), er nyvalgt formand for ny klimaalliance med 16 kommuner.
Foto: Malthe Ivarsson, Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Kommunal klimakamp:
16 af de kommuner, der er længst fremme, forpligter nu hinanden

I en ny klimaalliance forpligter de sig på at nå fælles mål, inspirere og støtte hinanden, samt at øge fokus på kommunernes klimaindsats. Frederiksberg-borgmester er formand.
4. JUN 2021 10.29

16 kommuner, der gennem klimaprojektet DK2020 har udarbejdet handlingsplaner for lokale klimaindsatser, går nu sammen i en ny klimaalliance for at hjælpe hinanden med at føre planerne ud i livet.

De enkelte kommuners planer lever op til den internationale Parisaftales målsætninger, og med klimaalliancen forpligter de sig til i fællesskab at fastholde politisk fokus på implementering af planerne, oplyser Realdania, der sammen med Concito, det internationale bynetværk C40 og KL bakker op om klimaalliancen.

På alliancens første måde, er Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), udpeget som formand.

- Vi havde i dag et positivt første møde i alliancen, hvor alle kommuner bakkede op om vigtigheden i, at vi løfter den kommunale klimaindsats i flok. Skal vi nå de nationale klimamål, så er kommunerne nødt til at arbejde tæt sammen om at klimasikre by og land. Den indsats styrker vi med klimaalliancen, og jeg glæder mig meget til at komme i gang med samarbejdet, siger han.

Simon Aggesen er udpeget som formand for klimaalliancen for en 2-årig periode og indgår dermed i styregruppen, som foruden Frederiksberg Kommune består af Jammerbugt Kommune, Middelfart Kommune og Sønderborg Kommune. Sidste medlem udpeges af styregruppen

Næste skridt: konkret implementering

Realdania, Concito, det internationale bynetværk C40 og KL skal alle være med til at facilitere en årlig workshop og udarbejde et værktøj til at måle på kommunernes klimaindsatser.  

- DK2020-projektet har skabt en enestående ramme for klimaplanlægning i kommunerne. Næste skridt bliver den konkrete implementering og indsatser i den enkelte kommune, og her er der brug for ambitiøst politisk lederskab. Klimaalliancen er et vigtigt initiativ, for det er nu, der skal fart på klimaindsatsen i kommunerne, siger Christian Ibsen, direktør i Concito.

  • DK2020 klimaalliancen stiftes af 16 kommuner: Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lemvig, Lolland, Middelfart, Samsø, Sønderborg og Vejle.
  • Klimaalliancen er åben for alle danske kommuner, som har forpligtet sig på og fået godkendt en klimahandlingsplan, som sikrer reduktion af udledninger i overensstemmelse med Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 graders temperaturstigninger, samt sikrer at kommunen bliver robust overfor de væsentligste klimarisici i kommunen.

Opdateret kl. 11 med information om formandskab og styregruppe.

ka