14 spillesteder bliver netværks- og genrespillesteder

Nye ordninger på kulturområdet skal forbedre og styrke den danske musikscene lokalt.
1. JUL 2021 9.30

14 spillesteder i hele landet får status af netværks- og genrespillested. Netværksspillestedet indebærer et stærkt samarbejde med lokale og regionale aktører, mens genre- betyder, at der skal være særligt fokus på at fremme formidlingen og udvikling af en smal genre. 

På finansloven 2021 blev der afsat ti mio. kr. i 2021 og 12 mio. kr. i årene 2022-2024 til at etablere den nye ordning for netværks- og genrespillesteder samt en ordning for nye formater til livescenen.

Det er Statens Kunstfond, der har udpeget 14 spillesteder til netværks- og genrespillesteder, og de modtager hver mellem 500.000 og 600.000 kr. for den resterende del af 2021. I slutningen af året udpeges netværks- og spillesteder for perioden 2022-2024.

- Ordningen anerkender en række mindre spillesteder, og forhåbentlig vil den medvirke til en masse gode oplevelser og forbedre tilbuddene rundt om i landet for dem, der kan lide at komme ud for at nyde livemusik. Det har både publikum og spillestederne brug for efter en lang periode med færre koncerter end normalt, siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Vega får særstatus

Et af de steder, som er på Statens Kunstfonds liste, er Kulturmaskinen i Odense. Her er der 500.000 kr. på vej til spillestedet, der bliver netværksspillested.

- Odense har et levende og spændende musikmiljø, som har potentialet til at udvikle sig vildt i de kommende år. Det er fantastisk, for kultur er også velfærd, så jeg glæder mig over, at Kulturmaskinen bliver netværksspillested i resten af 2021. Med midlerne og opmærksomheder følger nye muligheder og indsatser, som kommer til at løfte vores musikmiljø til gavn for dem, der dyrker musikken - og for alle os, der nyder den, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Spillestedet Vega i København er desuden udvalgt til at have en særlig rolle for at udvikle nye koncertformater inden for livescenen i Danmark. De skal bl.a. gøre, at spillestederne selv kommer til at spille en større rolle i at udvikle musikformater og opgradere digitale liveoptagelser. 

Statens Kunstfond har udpeget de 14 nye netværks- og genrespillesteder, som er:

Huset, Aalborg
Culture Box, København
Turbinen, Randers
Kedelhuset, Silkeborg
Tapperiet, Køge
Jazz i Trekanten, Kolding
Rytmisk Råstof/Spillestedet Harders, Svendborg
ALFA Vesthimmerlands Musikhus, Aars
Kulisselageret, Horsens
Loppen, København
Slagelse Musikhus
Kulturmaskinen, Odense
Jazzhus Montmartre, København
1000 Fryd, Aalborg

ibs