BORNHOLM: Når en møgsag ruller i medierne, er det let for oppositionen at gå i medierne med en hurtig kommentar, slå på sine egne politiske budskaber og score lette point hos vælgerne.
Problemet er blot, at det ikke løser problemet. Tværtimod er det blot med til at undergrave tilliden.
Derfor har Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune indgået en gentleman-aftale om, at udvalgets medlemmer ikke går i medierne, før embedsværket har haft mulighed for at orientere medlemmerne om et sags mange aspekter.
- Det nytter ikke at hænge et plejehjem, en ledere eller en gruppe ansatte ud. Det er kun med til at mindske tilliden til vores ansatte. Der vil altid blive begået fejl, når man arbejder med mennesker. Vi skal vise tillid til vores ansatte til at de gør deres arbejde og ikke kaster dem under bussen, siger Henrik Arens (NB), medlem af Sundhed- og Omsorgsudvalget.
Den samlede tillid til systemet er vigtigere, end at politikerne benytter muligheden ved en møgsag til at slå på egne mærkesager eller bejle til sine vælgergrupper, mener Henrik Arens.
- Det løser ikke problemet, hvis politikere forsøger at score nogle billige point i en sag,
Slut med velfærdsgaver
Det skal også være slut med at politikerne lover velfærdsløft til vælgerne. Formand for KL's Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler (K) kender om nogen udfordringerne, og han opfordrer til, at politikerne tager en alvorlig snak med borgerne om forventningerne til fremtidens velfærd.
- Det er en meget stram økonomiaftale, som vi er endt med. Det kan godt være, at der er afsat penge til at følge den demografiske udvikling, men det specialiserede område sluger penge, og det er der ikke afsat midler til, siger Michael Ziegler.
- Vi er derfor på vej mod en ny periode, hvor vi skal have en samtale med borgerne om, hvad deres forventninger er, siger han.
Det kræver ikke kun en samtale med borgerne, men også en samtale mellem politikere, der gerne vil overbyde hinanden på velfærdsområde eller give gaver til egne vælgergrupper.
- Måske skal vi bare forsøge at fastholde det gode niveau, som vi har i dag i stedet for at tale om velfærdsløft og velfærdsgaver til særlige befolkningsgrupper, siger Michael Ziegler.
For stort fokus på penge
Der har nemlig været tendens til overbudspolitik, som oftest taget udgangspunkt i, hvor mange penge et parti vil afsætte til velfærd – ofte med udgangspunkt i partiets sigtede vælgersegment.
- Der er alt for stort fokus på at afsætte penge til det ene eller andet i stedet for at tale om oplevet kvalitet for borgerne, fortæller Troels Yde Toftedahl, markedschef for velfærd og samfund, oplevelse & velfærd hos Dansk Industri.
Politikerne er endt med at overbyde hinanden i et forsøg på at bejle til vælgerne. Det er bedst illustreret i, hvor store puljer, partierne sætter af. Dermed kan partierne vise, hvor mange penge de netop har sat af til en særlig sag, som de kan slå sig op på, mener Troels Yde Toftedahl.
- Hvis vi bare fremskriver velfærden, så kommer det hele til at bryde sammen på et tidspunkt. Vi kan ikke bare sætte flere penge af eller effektivisere, men vi skal gentænke vores velfærd, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.