De seneste måneder er flere kommet i job, og det har samtidig været med til at sende ledigheden ned til historisk lave niveauer.
Den tendens er fortsat fra oktober til november. Her er ledigheden faldet med 6.900 til 80.600 personer. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Faldet svarer til, at 2,8 pct. af arbejdsstyrken var ledig i november. Det er det laveste siden november 2008.
Den faldende ledighed bliver af Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri, betegnet som "rigtig positiv" for både lønmodtagere og det danske samfund.
Men den faldende ledighed betyder dog også problemer for virksomhederne og for Danmarks vækst, bemærker han.
- Med meget færre ledige bliver det vanskeligt at finde medarbejdere til ledige job. Når virksomhederne ikke kan ansætte de medarbejdere, de har brug for, betyder det, at både virksomhederne og hele det danske samfund går glip af gevinster fra det nuværende opsving, siger Steen Nielsen.
Industrien: Rekruttering er den største udfordring
En ny rundspørge blandt Dansk Industris medlemmer viser, at fire ud af ti virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring i 2022. Op mod 60 pct. venter endda, at det kan bremse væksten i 2022.
Også i Dansk Erhverv ser seniorøkonom Kristian Skriver visse faresignaler.
Han peger på nogle andre tal fra Danmarks Statistik, der viser, at 38 pct. af servicevirksomhederne må sige nej til ordrer og kunder, fordi de har vanskeligt ved at finde arbejdskraft.
- Vi frygter, at det danske arbejdsmarked går fra brandvarmt til at koge over. Derfor er det nødvendigt, at der fra politisk side kommer tiltag på bordet, der øger udbuddet af arbejdskraft, siger Kristian Skriver.
Som et eksempel nævner han, at man kan forbedre mulighederne for at finde arbejdskraft fra lande uden for EU.
- Det er et effektivt tiltag, der hurtigt vil komme til at gavne de danske virksomheder, siger økonomen fra Dansk Erhverv.
Her er kommunerne med højest og lavest ledighed
10 kommuner med højest ledighed:
- Ishøj, 5,3 pct.
- Læsø, 5,0 pct.
- Brøndby, 4,9 pct.
- Høje-Taastrup, 4,5 pct.
- Albertslund, 4,2 pct.
- Aalborg, 3,9 pct.
- København, 3,8 pct.
- Langeland, 3,8 pct.
- Aarhus, 3,7 pct.
- Frederikshavn, 3,6 pct.
10 kommuner med lavest ledighed:
- Hedensted, 1,7 pct.
- Skanderborg, 1,7 pct.
- Thisted, 1,7 pct.
- Billund, 1,6 pct.
- Varde, 1,6 pct.
- Holstebro, 1,6 pct.
- Ringkøbing-Skjern, 1,6 pct.
- Allerød, 1,5 pct.
- Vejen, 1,5 pct.
- Skive, 1,3 pct.
Kilde: Danmarks Statistik
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.