Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Fra 1. januar 2022 vil Vallensbæk kun koncentrere sig om sine egne borgere og opgaver.
Foto: Vallensbæk Kommune

Ishøj og Vallensbæk klar til lykkelig skilsmisse

Vallensbæk og Ishøj har siden 2007 samarbejdet om en række opgaver, men det er de to nu klar til at sige farvel til og dermed stå på egne ben.
4. MAR 2021 6.55

VALLENSBÆK / ISHØJ: Vallensbæk og Ishøj vil være herre i egne huse fra årsskiftet. Det har kommunernes politikere nikket ja til. De har været underlagt det forpligtende samarbejde siden 2007, men er nu klar til Indenrigsministeriets dispensation.

De to kommuner har siden kommunalreformen i 2007 samarbejdet om og varetaget en række opgaver for hinanden.

Det gælder fx genoptræning, det specialiserede socialområde, specialundervisning samt natur- og miljøområdet, som Ishøj har taget sig af. Vallensbæk har taget sig af beskæftigelses­området, hvilket i praksis har betydet, at jobcentret i Vallensbæk har betjent borgere fra begge kommuner.

Men det skal være slut. 

- Befolkningstallet i Vallensbæk er steget med en tredjedel, siden det forpligtende samarbejde blev indført, og gennem de seneste ti år har vi udviklet os til en robust og bæredygtig kommune. Jeg er glad for, at vi får vores fulde selvstændighed tilbage, for det gør, at vi har mulighed for at tilbyde en endnu mere nærværende service til vores borgere, siger Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K).

Resultat af udligningsaftalen

Parterne bag udligningsaftalen blev sidste år enige om, at de små kommuner bør blive løst fra kravet om, at de skal indgå i forpligtende kommunalt samarbejde. 

Derfor meldte Indenrigsministeriet i begyndelsen af året, at de ville give dispensation fra det forpligtende kommunale samarbejde mellem Ishøj og Vallensbæk, sådan som begge kommuner har ønsket.
 
”Vi takker for muligheden for, at Vallensbæk Kommune kan hjemtage opgaver ved dispensation fra lovgivningen," skriver kommunerne i brevet til ministeriet, hvor det videre lyder:
 
”Vi er endvidere indforståede med de tilkendegivne vilkår. Og vi er enige om, at vi vil kunne opfylde dem.”

De to kommuner håber at få dispensationen med det samme, så det bliver muligt at komme i gang med processen med medarbejderinddragelse hurtigst muligt. En afklaring vedrørende udveksling af medarbejdere forventes inden den 1. juni, så den endelige overførsel af medarbejdere og opgaver kan ske frem mod årsskiftet. Ansvaret for opgaverne forventes at overgå til de respektive kommuner pr. 1. januar 2022.

ibs