dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
13 boligområder ud af ghettolisten i år
Gadehavegård i Høje Taastrup er et af de områder, som ryger af listen over hårde ghettoområder.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

13 boligområder ud af ghettolisten i år

På den nye liste over ghettoområder er der 15 boligområder, som opfylder ghettokriterierne mod 28 områder i 2019. Der er 25 udsatte boligområder mod 40 i 2019. Der er 13 såkaldt hårde ghettoer mod 15 sidste år.

Nu offentliggøres listerne over udsatte boligområder og ghettoområder. I år er der hele 13 boligområder, som udgår af ghettolisten, og ingen nye områder, som opfylder kriterierne.

Antallet af udsatte boligområder er faldet med i alt 15, 16 boligområder er ude af listen og ét nyt er kommet ind, oplyser Boligministeriet.

Listen over hårde ghettoer består nu af 13 boligområder mod 15 sidste år. Udviklingen dækker over, at fire områder udgår og to nye områder er kommet på listen. De fire boligområder, som udgår af listen, skal fortsat gennemføre den udviklingsplan, der er vedtaget for området.

- Det er et historisk stort fald i antallet af udsatte områder på alle lister, især fordi langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse. Det store fald i antallet af udsatte områder er især et klap på skulderen til de boligorganisationer og kommuner, der de senere år har knoklet for at sikre blandede boligområder, så alle børn får de samme muligheder, uanset hvor de vokser op, siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

De to primære årsager til, at færre boligområder opfylder ghettokriterierne, er et fald i andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet og færre dømte i områderne i forhold til landsgennemsnittet. Men der er også områder, som udgår på grund af et forbedret uddannelsesniveau og et fald i andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere.

Ét nyt udsat boligområde

Fire boligområder udgår af listen over hårde ghettoområder. Det drejer sig om Agervang i Holbæk, Finlandsparken i Vejle, Munkebo i Kolding og Gadehavegård i Høje-Taastrup.

Områderne vil fortsat være omfattet af en udviklingsplan og skal leve op til kravene om at reducere andelen af almene familieboliger i området.

To nye boligområder har nu været på ghettolisten i fem år, og skal derfor udarbejde en udviklingsplan. Det drejer sig om Solbakken i Odense Kommune og Nørager/Søstjernevej i Sønderborg Kommune.

Boligområderne Agervang, Finlandsparken og Munkebo udgår af ghettolisten på grund af et fald i andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet. Gadehavegård udgår på grund af færre dømte. Der er nu kun to boligområder på ghettolisten, som ikke også er på listen over hårde ghettoområder.

Listen over udsatte boligområder består nu kun af i alt 25 områder. 16 boligområder opfylder ikke længere kriterierne, fordi de der er flere i beskæftigelse, færre dømte i forhold til landsgennemsnittet og flere, som har en uddannelse over grundskoleniveau. Stærevej i København er det eneste nye boligområde på listen.

Se de nye lister over ghettoområder her.

ka