dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Restriktionerne lempes:
Nordjylland åbner igen

Borgerne i de syv lukkede nordjyske kommuner kan allerede fra i dag se frem til en mere normal hverdag igen. Flere lempelser følger i morgen.
19. NOV 2020 10.14

Der er gode nyheder til Nordjylland, efter at borgmestrene torsdag formiddag har været til møde med sundhedsministeren. Flere af restriktionerne lempes eller ophæves med virkning fra i dag. 

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), oplyser til Kommunen.dk, at de første restriktioner allerede ophæves fredag, det er fx restauranter mv. - og de sidste mandag, det er skoler og børnehaver.

Offentlig transport mellem kommunerne starter igen fra fredag, og indbyggerne må igen færdes i hele landet. I første omgang blev begrænsningerne annonceret 5. november varslet til at vare helt til 3. december, men nordjyderne slipper altså lettere.

Lempelsen skyldes 73.000 test af nordjyder uden fund af minkmutationen cluster-5. Alle 280.000 nordjyder opfordres fortsat til at lade sig teste. Der er ikke fundet cluster-5 siden 15. september, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

I de syv kommuner har biblioteker, kulturinstitutioner, idrætsfaciliteter, fitnesscentre og forlystelser været lukkede, ligesom restauranter kun måtte servere take away. Forsamlingsforbuddet på ti personer gjaldt uden de undtagelser, der opretholdes i resten af landet. 

Gymnasier åbner fra på mandag for fysisk fremmøde for elever, oplyser Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (V) til Nordjyske.

Restriktionerne har gjaldt i de syv kommuner Vesthimmerland, Frederikshavn, Thisted, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Læsø. Sundhedsministeriet har i en pressemeddelelse bekræftet, at nogle af restriktionerne lempes.

Hovedparten af lempelserne vil være gældende fra den 19. november 2020. Der er følgende undtagelser:

 - åbning af kollektiv trafik, som træder i kraft den 20. november
- åbning af kultur- og fritidsliv, som træder i kraft den 20. november
- muligheder for forsamlinger, som træder i kraft den 20. november
- åbning af restauranter, barer mv., som træder i kraft den 20. november

For videregående uddannelser, dagtilbud, grundskoler, kost- og efterskoler samt for ungdoms- og voksenuddannelser ophæves de særlige tiltag i de syv kommuner fra mandag den 23. november.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Opdateret kl. 11.05 med faktaboks