dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
 Her kan det blive spændende
Foto: Syddansk Universitet, Philip Davali Ritzau Scanpix, Celina Dahl Ritzau Scanpix, Peter Leth-Larsen R

Et år til kommunalvalget:
Her kan det blive spændende

16. november 2021 er der kommunalvalg. Kommunalforsker Urik Kjær giver her et par bud på, hvor valgkampene bliver ekstra interessante.
16. NOV 2020 6.30
TEMA: KV21

I dag er der præcis et år til kommunalvalget i 2021. I den anledning har Kommunen.dk lavet en artikelserie om valget, og hvor det kan blive spændende, samt hvilke temaer kan dominere valgkampene.

Ulrik Kjær, kommunalforsker ved SDU, fremhæver blandt andet Kolding, hvor siddende borgmestre Jørn Pedersen (V) stopper, og to tidligere ministre har meldt deres kandidatur.

- Jeg kan ikke huske en borgmesterkamp med to så tidligere prominente politikere som Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V), siger Ulrik Kjær.

Villy Søvndal mener selv, han har en god chance for at score borgmesterposten. Også selvom Kolding aldrig har haft en SF’er i front.

- Jeg tror, mange synes, Venstre har haft sin tid, og at de ikke opnåede noget beundringsværdigt, siger Villy Søvndal, der sad i Koldings byråd i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne.

- Jeg drømmer ikke om at vende tilbage til tiden dengang. Men jeg besluttede mig for at stille op efter nogle henvendelser fra nogle SF’ere, som syntes det var en god ide - og i øvrigt også henvendelser fra nogle medlemmer af de andre partier, siger Villy Søvndal.

Sydjysk slagmark

Ulrik Kjær tror generelt, Sydjylland bliver et spændende område. Her forlader mange siddende borgmestre deres post, og der er allerede godt gang i kampene om at vælge spidskandidat. Udover Kolding gælder det også i Vejen, Billund, Haderslev og Varde.

- Lige pludselig er der mere usikkerhed om valget i Sydjylland, der ellers plejer at være et rimelig forudsigeligt område, siger Ulrik Kjær, der også mener, valget i Tønder kan blive en neglebider.

Han nævner Gentofte som en interessant nordjsællandskommune. Ikke fordi borgmesterposten er i fare, men fordi byrådsmedlem og EU-politiker Morten Løkkegaard (V) vil forsøge at få Venstre længere frem i bussen. Morten Løkkegaard er nemlig partiets eneste byrådsmedlem i den konservativt dominerede kommune.

- De konservative vil sikkert sige, Løkkegaard ikke er nogen reel trussel. Men udefra er det stadig interessant at følge med i, om Venstre får fat i de konservative vælgere, siger Ulrik Kjær.

Det er Morten Løkkegaard selv enig i.

- Jeg skal styrke Venstre i kommunen - og gerne betragteligt. Vi ligger for lavt i forhold til, hvad vi burde, og i forhold til vores naturlige størrelse, siger han til Kommunen.dk.

Læs hele Kommunen.dk's artikelserie om kommunalvalget